Måndag 15 november

Med Camilla Kvartoft

Falluja har inte fallit

Fortfarande pågår häftiga angrepp på den irakiska staden Falluja, trots att USA sagt att offensiven skulle ha varit över redan i fredags. Det var för en vecka sedan amerikansk och irakisk militär inledde sin offensiv i Falluja. Nils Horner, Sveriges Radios korrespondent i mellanöstern, berättar mer om motståndet i Irak kl 6.1’5

Dubbla medborgarskap kan leda till problem

Svenskar ursprungligen från Iran, Eritrea och Turkiet med dubbla medborgarskap, har inte samma möjligheter som personer med enkelt medborgarskap att få hjälp från svenska ambassader, om de hamnar i trubbel i sina tidigare hemländer. Det beror på att dessa länder inte accepterar deras svenska medborgarskap. De kan alltså inte avsäga sig sitt tidigare hemlands medborgarskap utan är tvungna att ha två. Svensk-iranska Leila åkte till Iran för att skiljas från sin iranska man som hon är skild från i Sverige sedan tio år tillbaka. Hör Sabina Kuuttis reportage kl 6.20. Nils Eliasson, departementsråd och chef för enheten för migration och asylpolitik på utrikesdepartementet berättar mer om problemen kl 8.20.

Korrespondentkrönika

Kristian Åström från Berlin berättar om berlinarnas söndagsvanor kl 6.26

Statliga pengar till diktaturresor

KPML(r)s ungdomsförbund Revolutionär kommunistisk ungdom har fått cirka 1,9 miljoner av ungdomsstyrelsen att använda till demokratisk fostran av ungdom. P1-programmet Kalibers granskning av förbundets verksamhet visar att RKU aktivt stödjer diktaturer, försvarar terrorgrupper, och ägnar sig åt historieförfalskning och resor till totalitära stater. Per Nilsson, generaldirektör på Ungdomsstyrelsen och Cecilia Wikström, folkpartist i riksdagen, diskuterar bidragen kl 6.38.

Orback och hästen

Den nyutnämnde jämställdhets och integrationsministern Jens Orbach fortsätter att skapa debatt. Nu senast med ett uttalande i ekot igår där han svarade på kritiken att han skulle ha bristande förståelse för bland annat homosexuella. ”- Jag hade också en härlig syster till min mormor som bodde i Kanada. Hon bodde med en häst där. Jag tyckte det var underbart. Låt människor leva med vem de vill, hur som helst. Jag har inga synpunkter på det”, sa han i lunchekot igår.Tiina Rosenberg, genus- och queerforskare och sysslar med homofrågor och jämställdhet diskuterar med Anders Johnsson, politisk reporter på Svenska Dagbladet, kl 7.21.

NSD hänger ut kvinnomisshandlare

Kvinnomisshandlare ska hädanefter hängas ut i tidningen Norrländska socialdemokraten med namn och bild. Lennart Håkansson, chefredaktör och ansvarig utgivare för NSD, berättar om bakgrunden till beslutet kl 7.42.

Myskoxe till sälla jaktmarker

Den stora myskoxetjuren Willy från Kolmården klarade inte livet på fjället. Han fördes till Härjedalsfjällen i augusti för att betäcka korna på fjället, men i fredags avled han i samband med att han sövdes ner. Stefan Mörtberg, projektledare för projektet Rädda Myskoxarna berättar mer om Willy kl 8.15