Ginna Lindberg, Washington

"Plötsligt är den amerikanska presidentvalskampen lite mer färglös"

3:36 min

WASHINGTON | Det är en riktig politisk berg-o-dal-bane-färd som pågår, och nu har ännu en passagerare kastats av. Rick Santorum ger upp försöken att bli republikanernas presidentkandidat. Mannen med slipover-västen har lämnat racet.

Och plötsligt är den amerikanska presidentvalskampen lite mer färglös.

Den ärkekonservativa Rick Santorum har aldrig dragit sig för bombastiska uttalanden och stora gester och hans politiska sorti var förstås också tänkt att bli storslagen.

Santorum kallade till presskonferens på ett hotell i Gettysburg i Pennsylvania. Tung symbolisk betydelse, eftersom Gettysburg var platsen för det  amerikanska inbördeskrigets blodigaste strid och Abraham Lincolns historiska segertal. 

Platsen var alltså vald med omsorg, men som vanligt när det gäller Rick Santorum, så strulade det liksom till sig med detaljerna.

Hotellets pampiga balsal var redan upptagen av en lokal konferens, så Santorum fick hålla sitt politiska avskedstal i ett litet murrigt sammanträdesrum istället, med plats för tjugo klappstolar.

Det där med klappstolar och taskig planering har präglat Santorums valkampanj ända sen starten.

Jag minns ett tidigt valmöte i ett snöigt Iowa i januari. Vi var ett hundratal journalister som klämde in oss på stans minimala pizzeria, där fönstren snabbt immade igen, och Rick Santorum kunde knappt ta sig in i lokalen.

– Oj vad mycket folk, sa han när han trängde sig förbi oss, det hade jag inte räknat med!

Ingen hade nog riktigt räknat med att det skulle gå så bra för den tidigare senatorn Rick Santorum, men det är problematiskt när kandidaten själv är den som verkar mest överraskad av framgångarna.

På pizzerian i Iowa visade Rick Santorum prov på vad som bidragit till att göra honom så populär. Han klättrade över lunchborden för att skaka hand med väljare, han rullade upp skjortärmarna, drog oneliners och verkade tycka det var genuint kul att svara på frågor från publiken. Santorum har det som Mitt Romney verkar sakna: karisma och folklighet.

Men de spontana utspelen har också bidragit till Rick Santorums fall.

Häromdagen beskrev han Mitt Romney som "den värsta republikanen" i USA, han förklarade för förvånade reportrar att han "nästan kräktes" när han läste John F Kennedys legendariska tal om separationen mellan kyrka och stat, och han kallade Barack Obama för en snobb för att presidenten uppmanat unga att plugga vidare på college.

Nu med vikande opinionssiffror, så ger Santorum alltså upp. Och därmed är saken i praktiken klar. Mitt Romney blir republikanernas presidentkandidat och kommer med all sannolikhet utmana Barack Obama i höstens presidentval. Vad Rick Santorum ska hitta på i fortsättningen är inte klart. Efter alla bittra strider så lär Romney knappast bjuda in honom som vicepresidentkandidat. Jag gissar att vi snart ser Santorum i en annan roll: som färgstark kommentator i slipoverväst i konservativa Fox News.

Ginna Lindberg, Washington