Torsdag 18 november

med Anders Holmberg

Snökaos som väntat i södra och mellersta Sverige - vad gör vägverket?
Efter nattens och morgonens snöoväder i södra och mellersta Sverige har det blivit kaos på vägarna på många håll. Polisen i Örebro rapporterar om stora problem; vid länsgränsen mot Värmland har långtradare blockerat vägen och trafiken stått still i fyra timmar. De ringde vägverket under hela tiden men ingen sand- eller plogbil kom. Vägverkets ansvarige för vinterväghållningen i Region Väst, Arne Pettersson, svarar direkt på kritiken klockan 7.39

FN-toppmöte om Darfur
I dag samlas FN:s säkerhetsråd utanför högkvarteret i New York, för första gången på 14 år. I stället ska de mötas i Nairobi, och syftet är att diskutera krisen i Sudan och även konflikten i Darfur-området. Sveriges utrikesminister Laila Freivalds kommer till P1morgon 8.15 för att diskutera det internationella läget. 6.15 pratar fp-riksdagsledamoten Nyamko Sabuni om vad som kommer att krävas för att få fred i regionen. Dessutom medverkar sjuksköterskan Sandra Dolietes från Läkare Utan Gränser, som nyligen kommit hem från Darfur.

En av svensk idrotts stora namn ur tiden
I går dog Mikael Ljungberg på ett sjukhus i Göteborg. Han var en av svensk idrotts största namn, och kulmen på hans fantastiska brottningskarriär var OS-guldet i Sydney 2000. Många minns nog hur han med blodig näsa kramades om av kungen. Aftonbladets sportreporter Lasse Anrell pratar om legenden klockan 8.41.

Rent hus med fördomarna?
Håller socialdemokraterna på att byta fot i frågan om skatteavdrag för hushållsnära tjänster? De senaste månaderna har en rad personer trätt fram till förmån för en ny politik, och nu senast var det två seniora kvinnliga riksdagsledamöter som krävde att partiet gör rent hus med fördomarna - inte minst genom att sluta prata om pigor. Före detta riksdagsledamoten Tullia von Sydow (s) är en av dem och hon debatterar frågan med Lennart Axelsson (s), från riksdagens skatteutskott, klockan 7.21. Klockan 6,.38 berättar författaren och journalisten Tinni Ernsjöö Rappe som skrivit boken ”Rent hus - slaget om den svenska dammråttan” hur stor den svarta städsektorn är och varför vi reagerar så negativt på ordet piga.

Slöjförbud tvingar flickor från skolan
Sedan lagen som förbjuder slöja och andra religiösa symboler i de franska statliga skolorna trätt i kraft har ett okänt antal flickor hamnat utanför skolsystemet. Men en del av de flickor som vägrat slänga slöjan, har funnit en alternativ utbildningsväg och studerar istället per korrespondens. Vår reporter har träffat en av de franska flickor som valt självstudier för att kunna bära slöja. Reportage klockan 6.25.

Engelsk rävjakt förbjuds i kväll
Så har de engelska rävjägarna blåst sitt sista jakthorn. I kväll kommer det brittiska parlamentet att ta det kontroversiella beslutet att förbjuda rävjakt i England. Men i Irland är det fortfarande tillåtet, och P1 morgon besöks av en svensk som flera gånger deltagit i rävjakt av brittiskt snitt på den gröna ön. Klockan 6.44.