Fredag 19 november

Med Lasse Johansson

Vem kidnappade Margaret Hassan?

Den brittisk-irakiska hjälparbetaren Margaret Hassan kidnappades i Irak för en månad sedan. Förra helgen hittades en svårt sargad kropp i Falluja som tros vara kvarlevorna efter henne. Om det stämmer är hon den första utländska kvinna som kidnappats och mördats. Men frågan är vilka som är dom skyldiga, och ett sätt att förstå det är att undersöka vilka grupper som har intresse av att se henne död, menar Robert Fisk, tidningen The Independents korrespondent i Mellanöstern. Nils Horner, Sveriges Radios korrespondent, menar dock att mycket står kvar att utreda tills vi vet svaret på frågan vem eller vilka som låg bakom kidnappningen av Margaret Hassan. Kl 6.15.

Självmord vanligare än trafikolyckor

Igår kom nyheten om att brottaren Mikael Ljungberg begått självmord. Nyheten fick stor uppmärksamhet, men generellt är uppmärksamheten kring självmord väldigt liten och många av dem som sysslar med självmordsproblematik anser att väldigt lite görs för att minska antalet självmord - ändå är det tre gånger så många människor som tar sina liv än som varje år omkommer i bilolyckor. Hör Madeleine Anderssons reportage om Jenny Juneklint, vars mamma tog sitt liv för nio år sen efter många års depressioner kl 6.20. Efter kl 7.20 diskuterar psykologiprofessorn Jan Beskow och socialutskottets ordförande, vänsterpartisten Ingrid Burman, vad politikerna kan göra för att minska självmorden.

Under stjärnorna

Idag har filmen ”Under stjärnorna” premiär, en svensk dokumäntärfilm om en sydafrikansk flicka. 17-åriga Frieda Darvel blir över en natt känd i Sydafrika, hon slår nämligen igenom i TV-programmet Popstars. Det speciella med Frieda Darvel är att hon bor och lever på gatan i Kapstaden, men succén i dokusåpan gör att ett hopp om ett annat liv tänds. Helgi Felixson, en av dem som gjort filmen berättar om vad som hände sedan med Frieda Darvel, kl 6.38.

Korrespondentkrönika

Barnen är offer i konflikten mellan israeler och palestinier, konstaterar Christer Fridén.

Wallström om nya kommissionen

Igår godkände EU-parlamentet den nya EU-kommisionen, en kommission som under ledning av Manuel Barroso kan börja arbeta på måndag. Hör den svenske EU-kommissionären, socialdemokraten Margot Wallström, kommentera denna konservativt dominerade EU-kommission.

Prisade journalister

Igår kväll korades vinnarna av de finaste utmärkelserna en svensk journalist kan få, Stora journalistpriset. En av cheferna på Sveriges Radio, programdirektör Kerstin Brunnberg fick Lukas Bonniers Stora Journalistpris. ””för sin långvariga journalistiska gärning präglad av nyfikenhet och integritet. Katarina Karlsson, reporter på Norrbottenskuriren i Luleå, fick priset för sina avslöjanden om hur ståljätten SSAB använde sig av utländsk arbetskraft som arbetade nästan på slavkontrakt. Hör mer kl 8.15.

Antibiotika hopp för aidssjuka barn

Vanlig billig antibiotika kan förlänga livet på barn med HIV. Det visar en studie som publiceras i den medicinska tidsskriften The Lancet. I studien dog betydligt färre av dom HIV-smittade barn som fick antibiotikan, än bland dom som inte fick medicinen. Hör professor Lars Olof Kallings, FN:s särskilda sändebud för adis i östeuropa och centralasien kl 8.25.

Svensk ambassadör i hetluften

I Elfenbenskusten råder ett relativt lugn där nu, trots att rebellerna i de norra delerna av landet hotat med nya attacker. Igår uppmnade presidenten dom franska affärsmän som lämnat landet att återvända. Nästan 5 000 utlänningar har lämnat och evakuerats från Elfenbenskusten de senaste tio dagarna - på grund av våldsamheterna. En av dom är den svenska ambassadören Inga Björk-Klevby, som kom till Stockholm i onsdags. Hör henne kl 8.42