Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Få ensamkommande ungdomar är ankarbarn

Publicerat måndag 28 maj 2012 kl 05.00
Få ensamkommande ungdomar är ankarbarn
6:32 min

Bilden av att de ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som kommer till Sverige i första hand skulle fungera som så kallade ankarbarn för att få hit resten av familjen stämmer inte. Bara 1 av 10 ensamkommande flyktingungdomar som kommer till Sverige får hit en anhörig som anhörigivandrare. Det visar siffror som Migrationsverket tagit fram för Ekots räkning. Tresor Kayira kom till Sveirige från Burundi efter det att hnas föräldrar dödats i ett flyktingläger i Burundi i Afrika. Reportage av Karin Runblom.

Samtal med Linus Torgeby, verksamhetsutvecklare för flyktingfrågor på Rädda Barnen.

Ensamkommande flyktingungdomar

Reportage av Karin Runblom och Randi Mossige-Norheim.


#text=5125647# Myten om ensamkommande flyktingbarn som så kallade ankarbarn för att få hit resten av familjen stämmer inte. Reportage. (P1-morgon, 28 maj)

#text=5123320# Bara en av tio ensamkommande ungdomar har tagit hit någon från familjen som anhöriginvandrare. (Ekot, 28 maj)

#text=5112816# I år väntas närmare 3000 ensamma barn och ungdomar söka asyl i Sverige. (Studio Ett, 18 maj)

#text=5112757# I Malmö har 20 ensamkommande ungdomar anmälts försvunna de senaste månaderna. (Ekot, 18 maj)

#text=5111099# Bara i år har 75 ensamkommande asylsökande ungdomar försvunnit efter att de registrats av svenska myndigheter. (Ekot, 18 maj)

#link=317501# Reportage till God morgon världen, från Katrineholm  och Skellefteå,  där kommunerna har helt olika syn på ensamkommande ungdomar. (20 april)

#link=317504# Mockfjärdsreportage till Studio Ett. (10 april)

#link=317507# P1-morgon-reportage från Mockfjärd med uppföljande samtal med ordförande i ensamkommandes förening samt moderat kommunpolitiker i Malmö. (10 april)

#link=317508# Reportage i Studio Ett om vandalisering av ett boende för ensamkommande flyktingungdomar i Vallentuna och upprörda känslor kring det som händer. (27 mars)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".