OS-krönika. London, dag 1

3:11 min

OS-krönika med Gunnar Bolin.

Förutsatt att han nu togs om hand lika gott som jag gjorde. För så fort det framkom att jag kommit hit för att jobba fanns det minst tio frivilliga leende storbrittanier,  aj aj inte säga engelsmän,  även om det just på Heathrow väl var en viss risk att det var just det, som log, tog mig förbi alla tarvliga köer till passkontroller. De var tom lite stötta när jag hävdade att jag inte behövde en kärra till min väska och så gick med eskort i gräddfilen på Paddington station till en underjordisk parkeringsplats där jag alltså sattes i en taxi med - en serbisk vattenpolodomare.

På en snabbtur genom staden första dagen känns det i alla fall som att det är några snäpp högre säkerhetsnivå än det var i Peking. Vi körde min vän polodomaren in till den olympiska byn där de aktiva bor. Det var tre militärkontroller som tittade in i bilen, skannade den under, tog sånt där obegripligt bombdammspårtest med bomullstussar, men allt gjort med många leenden och skämt.

 - Jag förstår inte deras engelska, suckade polodomaren och sjönk längre ned i sätet.

Säkerheten och terrorhotet är förstås den där hotande "partykillern" som ständigt måste med i tidningsartiklar om allt det andra: de leende idrottsutövarna, de glada volontärerna, de vackra byggnaderna och ”peppen” som det heter, peppen inför invigningen.

Men jag erkänner: terrorhot, korrupta olympiska kommitéer till trots, jag gillar OS. Jag kan få en tår i ögat av att bara se alla dessa aktiva mötas från hela världen. Jag är inte lika säker på att spelen behöver se ut just så här men det är speciellt när spelen nu går i en stad som, säger man, har fast boende befolkning från alla 204 deltagande nationer. Det borde kunna spä ut de jobbigaste ultranationalistiska uttrycken som jag tex såg i Kanada under vinter OS där till sist blotta bilden av ett rött lönnlöv gjorde mig kräkfärdig. Kanske kommer vi att slippa den mest flåsiga nationalismen. Invigningen kanske blir en fingervisning på hur man vill att Londonspelen ska uppfattas, Shakespear och Tom Jones ryktas det hur nu det ska tolkas.

Vattenpolon börjar på måndag. Jag blev faktiskt nyfiken på hur en domare i vattenpolo jobbar, där jag satt skuldra vid skuldra med min tigande vän, i en dryg timmes taxiresa.

Det här är Gunnar Bolin i London