1 av 2
Karim Ssempijja från Uganda är homosexuell och han har fått avslag på sin asylansökan, två gånger. Foto: Elsa Persson/Sveriges Radio
2 av 2
Karim Ssempijja visar papper från Uganda som han menar ger stöd för att han är hotad i hemlandet. Foto: Elsa Persson/ Sveriges Radio

Hur öppen är öppen?

5:37 min

När HBT-personer söker asyl i Sverige lägger domstolarna stor vikt vid frågan om personen varit öppen med sin läggning tidigare. Den som inte har varit öppen löper större risk att bli utvisad. Det här enligt en rapport som RFSL publicerar i dag. Karim Ssempijja från Uganda är homosexuell och han har fått avslag på sin asylansökan, två gånger. Senast i Migrationsdomstolen. Reportage av Elsa Persson.

Men vad betyder det att vara öppen och spelar det någon roll att det är just öppenhet är ett av problemen i hemlandet? Debatt mellan Ulrika Westerlund, RFSL och Dag Stegeland, domare och lagman på Migrationsdomstolen i Göteborg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista