1 av 3
Den allra första bilden som startade det som nu är ett officiellt försök att få Lettlands president avsatt. Lettlands flagga med en text om misstroende och en uppmaning att sprida vidare. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
2 av 3
Initiativtagaren Didzis Melbiksis är iklädd en kampanjtröja med uppmaningen "fäll björken" vilket anspelar på presidentens efternamn som betyder björk. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
3 av 3
Svenske Carl Biörsmark är en av dem som startat kampanjen mot Lettlands president eftersom han tycker att presidenten har agerat rent felaktigt vid flera tillfällen. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Lettiskt twitter har fått presidenten att vackla

Antipresidentkampanj i Lettland, reportage av Jenny Sanner Roosqvist
4:54 min

I Lettland pågår det just nu en kampanj på nätet för att få landets president avsatt. Anledningen är att presidenten sedan han valdes av parlamentet för snart ett och ett halvt år sedan har gjort flera misstag. När han tidigare i höstas i en TV-intervju förnekade statistik som visade på stora sociala skillnader i Lettland fick frilansjournalisten Didzis Melbiksis och hans vänner nog. De startade med hjälp av twitter vad som nu kommit att bli ett medborgarinitiativ för att få bort presidenten. Reportage av Jenny Sanner Roosqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".