Tisdag den 1 februari

Med Camilla Kvartoft

Räddningsinsats i nytt skede
Räddningsarbetet efter flodvågskatastrofen i Thailand går nu in i ett nytt skede. Många anhöriga till dom omkomna är på väg tillbaka till dom drabbade orterna i Thailand och nu förbereder sig den svenska personalen på anstormningen. I eftermiddag åker den svenska insatschefen, Göran Schnell, tillbaka till Thailand efter några dagar hemma i Sverige. Men vad kan han göra för de anhöriga som nu kommer till Thailand? Sänds kl 6.15

Korrespondentkrönika
Bengt Lindroth från Helsingfors om fosterlandskärlek. Sänds kl 6.20

Afrikanska kvinnor utbildar sig
En av arbetsmarknadens största knäckfrågor är arbetslösheten bland invandrare. På AMS räknar man med att sysselsättningsgraden bland afrikanska invandrare bara är runt 50 procent. Det är framförallt afrikanska kvinnor som saknar jobb. Misra Muhammed från Etiopien utbildar sig tillsammans med grupp somaliska kvinnor för klivet in i svenskt arbetsliv. Hör Lars Ekelöfs reportage kl 6.24.

Prostitution i Iran
”Prostitutionen bakom slöjan”, heter en dokumentärfilm som har premiär på Göteborgs filmfestival i övermorgon. Filmen handlar om Mina och Fariba, två unga kvinnor i Iran som försörjer sig som prostituerade och hur dom drabbas av den dubbelmoral som råder i mullornas Iran. Regimen i Iran fördömer prostitution som bestraffas med spö- eller dödsstraff, men samtidigt utnyttjas kryphål i koranen så att män kan köpa sex. Möt Nahid Persson som regisserat filmen om prostitutionen bakom slöjan kl 6.38.

Fångarna rymde vid Tsunamin
I det hårt tsunamidrabbade Sri Lanka har brottslingarna blivit ett av alla problem. Förutom plundrare som främst härjade de första dagarna och nu jagas, flydde hundratals fångar från fängelser som skadades när flodvågen kom. Nu försöker fångvården locka till sig rymlingarna genom att lova att dom slipper påbackning av straffet om de självmant kommer tillbaka. Hör Anders Wennerstens reportage kl 6.45.

Att vara domare i uppmärksammade våldtäktsmål
Fallet med den 13-åriga flickan i Motala som utnyttjats sexuellt har upprört och engagerat runt om i landet. I Motala har folk samlat in stödpengar till familjen och bildat ett manligt nätverk. Orsaken till engagemanget är Göta hovrätts dom för några veckor sedan som sänkte straffen för de fyra gärningsmännen rejält. Två män friades helt och 32-åringen som dömdes för grov våldtäkt och fem års fängelse av tingsrätten fick 8 månaders fängelse för sexuellt utnyttjande i hovrättens dom. Hovrättsrådet Johan Stenberg, en av domarna i fallet, medverkar kl 7.21.

Researrangörerna efter Tsunamin
En månad har gått efter den största katastrof som nånsin drabbat resebranschen. Och om drygt två timmar lyfter det första svenska charterplanet till Phuket igen efter flodvågen. Hur kommer charterbolagen att förändra sitt arbetssätt och vilka slutsatser drar reseföretagen efter Tsunamin? Hör Sam Weihagen, vd för My Travel och ordförande för branschorganisationen Researrangörerna i Sverige kl 7.39.

Universitetet i Banda Aceh öppnar
I den flodvågsdrabbade staden Banda Aceh på ön Sumatra i Indonesien, försöker människor, trots tragedin, återskapa ett normalt liv. På morgonen öppnade universitetet i Banda Aceh igen för första gången sedan flodvågen ödelade en stor del av staden. Sveriges radios Nils Horner medverkar direkt från Banda Aceh, kl 8.15.

Första flighten till Phuket
Det svenska utrikesdepartementet avråder fortfarande från att tåka till Phi-phiöarna och Khao Lak i Thailand efter tsunamikatastrofen. Men för ett par veckor sedan beslöt UD att inte längre avråda från att åka till Phuket i Thailand. Idag lyfter det första charterplanet till Phuket från Arlanda.Det är Fritidsresors plan som åker idag och till helgen startar även Apollo och Ving och Always sina flighter. Hör passagerarna i en direktrapport från Arlanda kl 8.20.