Onsdag 2 februari

Med Lasse Johansson

Polisens hemliga vapen i riskzonen
I dag rapporterar morgonekot att den svenska polisen har cirka 200 informatörer som får pengar för att hjälpa polisen med uppgifter. I vanliga fall är deras identitet hemlig, och de går under kodnamn. Men i samband med rättegången mot en 35-årig poliskommissarie i Stockholm, så har identiteten på en av dessa uppgiftslämnare avslöjats. Rikskriminalens förre chef Tommy Lindström berättar i P1 morgon om hur arbetet med informatörer kan gå till. Klockan 6.15.

Irakvalet - succé på riktigt eller maskerat fiasko?
Valet i Irak i söndags beskrivs som en demokratisk triumf - ändå är valsiffrorna osäkra och delar av folket deltog inte alls - hur går det ihop med jublet efter valdagen? Och kan man verkligen kalla det här valet för en succé? Nu börjar kritiska röster höras. P1 morgon berättar om de kritiska rösterna och diskuterar vad man kan kräva av ett val för att kalla det för demokratiskt med statsvetaren Axel Hadenius klockan 7.21.

Sjukvårdens livsfarliga maskiner
Klockan 6.38 handlar det om människors samspel med maskiner i P1 morgon. Inom sjukvården blir det allt fler maskiner per patient vilket ger enorma möjligheter att bota och rädda liv. Men det ställer också vårdpersonalen inför nya utmaningar, för de avancerade maskinerna är inte alltid så lätta att sköta. Efter Marie Nilssons reportage intervjuas Heiki Teriö som är forskningschef vid Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Stort drama i liten bergsnation
Den lilla bergsnationen Nepal besöks årligen av många svenska ryggsäcksturister. Nepal är världens enda hinduistiska monarki, och kungen där införde i går kväll undantagstillstånd. Telefonlinjer spärrades, flyg ställdes in och pressen censureras. Allt skedde efter att kungen på morgonen tagit över makten och satt regeringen i husarrest. Klockan 7.39 berättar Annelie Ahlmér, frilansjournalist och Nepalkännare, om bakgrunden till konflikten.

Fjorton mils simtur ska ge nystart
Sjukskrivningar och utbrändhet är en regelbundet återkommande fråga som diskuteras. Är det arbetsgivarens fel eller kanske den anställdes egna privata problem? Klockan 8.15 intervjuas Magnus Carlsson, som bestämt sig för en ganska drastisk metod för att avsluta sin sjukskrivning och komma igen i livet genom en simtur. En fjorton mil lång simtur - tvärs över Östersjön från Sverige till Finland.

En inbäddad Irakreporter berättar
Irak är just nu ett av världens farligaste länder för journalister. Ändå bestämde sig Ekots Mellanösternkorrespondent Christer Fridén för att åka till Basra för att bevaka valet, som så kallad inbäddad reporter hos de danska Irakstyrkorna. Klockan 6.25 berättar han hur det gick.