Tisdag 8 februari

Med Camilla Kvartoft

Stora risker med att ge apatiska barn amnesti
Hur hjälper man de apatiska flyktingbarnen bäst? Det var ju bara för ett par år sedan som man började uppmärksamma flyktingbarn som helt gått in i sig själva, som slutar kommunicera med omvärlden, som i värsta fall ligger helt apatiska och som måste sondmatas för att hållas vid liv. I dag ska regeringens stödpartier tillsammans med centern, folkpartiet och kristdemokraterna lägga fram ett förslag i socialförsäkringsutskottet om att dessa apatiska flyktingbarn ska få uppehållstillstånd i Sverige....socialdemokraterna är uttalat emot förslaget och moderaterna har ännu inte bestämt sig. Centerns flyktingpolitiska talesman Birgitta Carlsson berättar om förslaget klockan 6.38 och diskuterar det med regeringens utredare Marie Hessle, som anser att det finns stora risker med ett sådant förslag.

Moralisk panik eller befogad oro?
Råder det moralpanik kring frågan om barns förhållande till sex? Efter Dramatiska Institutets teaterprojekt om barn och sex på ett antal skolor i Stockholm finns det de som tycker det.
Efter Ekots avslöjande om att en teaterelev läst upp en porrnovell för 6-åringar med detaljerade beskrivningar av oralsex mellan två små flickor har reaktionerna inte låtit vänta på sig. I teaterprojektet har skolbarn också fått höra samlagsljud i hörlurar och se teaterstudenterna utklädda i kroppstrumpor med lösbröst och lössnoppar. Dramatiska institutet (DI) har fått ta emot mängder av hotbrev och projektet har polisanmälts och förundersökning pågår. Kerstin Weigl, kolumnist på Aftonbladet, tycker att reaktionerna är överdrivna och får mothugg av fritidspolitikern David Nyström (fp), som polisanmält DI, klockan 7.21.

Carl Bildt om efterlängtat toppmöte
I dag ska Israels premiärminister Ariel Sharon och palestiniernas nya president Mahmud Abbas mötas i Sharm el-Sheik i Egypten.
Förväntningarna på mötet är högt ställda och många menar att den politiska processen för en fred mellan Israel och palestina är igång igen. På mötet väntas bland annat Sharon och Abbas utlysa en vapenvila. Klockan 7.39 kommer förre moderatledaren och fredsmäklaren Carl Bildt till studion för att prata om förväntningar och förhoppningar. Carl Bildt har bland annat varit valobservatör under det palestinska valet. Klockan 6.20 hörs några vanliga palestinier och israeler om sina förväntningar.

Danskt val mellan Hof och Tuborg
I Danmark är det val till folketinget i dag. Och kanske är utgången inte så given som för tre veckor sedan då statsminister Anders Fogh Rasmussen utlyste valet. Då spåddes en promenadseger för den borgerliga regeringskoalitionen. Men nu visar opinionsmätningar att Rasmussens borgerliga parti Venstre, De Konservative och stödpartiet Dansk folkeparti får dom lägsta opinionssiffrorna sedan valrörelsen inleddes. Men det mest utmärkande för valet tycks vara likheterna mellan partierna - ungefär som att välja mellan Hof - och Tuborg. Ekots Nordenkorrespondent Bengt Lindroth berättar från Köpenhamn klockan 6.15.

Sång skänker tröst i Aceh
I Aceh-provinsen i Indonesien lever över 400.000 människor i läger - de blev hemlösa efter tsunamin. Många av de överlevande lever med djup sorg efter omkomna anhöriga. 27-årige Zuhaimi hade en stor familj, men är nu helt ensam i världen. Han hittat sitt sätt att klara sig igenom dagen. Ekots Asienkorrespondent Nils Horner har träffat en sorgsen bluessångare. Hans reportage sänds klockan 6.25.

”Nya finnkampen” i Bormio
I dag är det dags för kampen om guldet i VM i storslalom i Santa Caterina i italienska Bormio. Och kampen kan komma att stå mellan Sverige och vårt grannland Finland. Finskan Tanja Poutiainen leder världscupen i storslalom och har redan säkrat världscuptiteln i slalom, och hon är en av storfavoriterna. Men mot henne står vår egen Anja Pärson, som ska försvara sin VM-titel från 2003. P1 morgon tar pulsen på formen inför dagens ”nya finnkamp”, i samtal med förra skidåkaresset Ylva Nowén och Radiosportens Mats Dahlberg, klockan 8.25.

Brittiskt ensamseglaress slog ännu ett rekord
På 71 dagar seglade 28-åriga Ellen MacArthur ensam jorden runt och blev därmed den snabbaste världsomseglaren någonsin. En idrottslig prestation som fått hela Storbritannien på fötter - och i detta titelbesatta land spekuleras det redan i när hon kommer att adlas. Ekots Londonkorrespondent berättar historien klockan 8.42.

Ny ekonomi i norsk underbok
Boken Wonderboy av norrmannen Henrik Langeland blev en stor succé i Norge när den kom ut där för ett par år sen. Nu är det dags för den svenska marknaden. P1morgons Sara Heyman har träffat författaren. Hennes reportage sänds klockan 8.20.

Stefan Wermelin prisad av Grammis-juryn
SR-medarbetaren Stefan Wermelin fick i går juryns hederspris på musikbranschens årliga Grammisgala. I P1morgon berättar han om reaktionen, glädjen och framtiden. Klockan 9.13.