Torsdag 10 februari

med Camilla Kvartoft

Listorna publicerade

Igår offentliggjordes listan över omkomna och saknade i Tsunamikatastrofen i Södra Asien. Och ganska snart publicerades den också av flera medier. Samtidigt säger polisen, som motvilligt lämnade ut listorna till medierna, att många anhöriga har hört av sig och beklagat att namnen på deras saknade anhöriga nu har publicerats. Och frågan är nu vem som har nytta av att listan blivit offentlig och vem som tar ansvaret för att uppgifterna på listan stämmer.

Samtal med Trond Sefastsson, journalist och jurist, som var en av dem som överklagade beslutet att hålla listorna hemliga och Beatrice Janzon som berättar om hur det gick när den norska polisen släptpte listorna. Klockan 07.21

Hör också Johan Grenfors från rikskriminalpolisen om polisens inställning till publiceringen. Minst fem personer har hört av sig och meddelat att de felaktigt är med på listan, sedan den blev offentlig. Klockan 08.15.

Kl 06.38 medverkar Martin Jämtlid, anhörig till nio saknade personer. Han vädjar om andrum och förståelse för anhörigas situation, med både sorg och högar med räkningar, och möter Kerstin Wigzell ordförande i Rådet för stöd och samordning efter flodvågskatastrofen.


Växthuseffekten ifrågasätts

Det kanske var nästan lika varmt på medeltiden som det är idag. Det visar ny forskning som idag publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature. En temperaturkurva i form av en hockeyklubba, dvs att temperaturen på jorden var ganska så konstant under lång tid för att under de senaste 100 åren kraftigt stiga, är kanske det viktigatse beviset för en växthuseffekt. Men nu menar en grupp svenska forskare att temperaturökningen under 1900 talet inte är så unik som hockeyklubban visar. Temperaturutvecklingen under de senaste 1000 åren påminner mer om en bumerang, säger huvudförfattaren till artikeln i Nature, Anders Moberg, klimatforskare vid Stockholms universitet.
Reportage av Jenny Berntson 06.15.


Lättlunch - recept mot fetma?

Klockan 07.38 handlar det om mat: P1 Morgon rapporterar från finalen i tävlingen Årets Kock, där en av utmaningarna är att laga nyttigare luncher. Jurykocken Fredrik Eriksson medverkar tillsammans med Livsmedelsverkets Annicka Sohlström och diskuterar Folkhälsoinstitutets handlingsplan mot fetmaepedemin.


Första valet i Saudiarabien

Idag hålls det för första gången val i det islamistiskt styrda kungadömet Saudiarabien. Det är inte ett val till något parlament där de stora frågorna fattas, utan till kommunalval och det är inte ett val där alla får lov att delta. Trots att lagen säger att både män och kvinnor får rösta, så blir det bara männen som får rösta i det här valet. Samtal med Marianne Laanatza, mellanösternexpert, klockan 06.15.