1 av 5
För Juho Paavola och Anna Bäck, här med dottern Ella Paavola, åtta veckor, var det självklart att välja moderskapsförpackningen framför ekonomisk ersättning. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
2 av 5
I lådan finns kläder för alla årstider i olika storlekar och modeller, dessutom bra att ha saker som till exempel badtermometer, sax och hårborste. I botten ligger en madrass så att lådan kan användas som säng den första tiden. Foto: Janny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
3 av 5
Innehållet i lådan har anpassats med tiden och är ett sätt för myndigheterna att styra föräldrarna i en viss riktning. I årets låda finns tex tygblöjor och en tvåspråkig bok men ingen nappflaska. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
4 av 5
Moderskapsförpackning, eller mammlådan som den också kallas, anno 2013 med designmönster i form av ett släktträd där man kan klistra in bilder på babyn och dess släktingar. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
5 av 5
I årets kollektion finns bland annat den här bodyn med mönster designat av Ivana Helsinki, en av Finlands främsta designers. Foto: Jenny Saner Roosqvist/Sveriges Radio.

Finska startkit till nyblivna föräldrar

Finsk babylåda, reportage av Jenny Sanner Roosqvist
5:19 min

I Finland har staten valt att satsa på att alla nyfödda ska få samma start i livet oavsett föräldrarnas ekonomiska status. Det handlar om moderskapsförpackningen som alla blivande föräldrar sedan andra världskriget har fått ta emot med ett startkit för babyn. Och själva papplådan som kläderna och sakerna ligger i används också. Reportage av Jenny Sanner Roosqvist, Sveriges Radios korrespondent i Norden och Baltikum. Kl 6.20

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".