Tisdag 15 februari

Med Camilla Kvartoft

Panik kring pandemi

Klockan 13 idag presenterar socialstyrelsen en nationell handlingsplan för att förbättra beredskapen för en världsomfattande influensa - en så kallad pandemi. Om det mycket dödliga viruset bakom fågelinfluensan i Sydostasien skulle förändra sig så att det smittar från människa till människa kan Världshälsoorganisationen WHO:s värsta farhågor besannas och en femtedel av jordens befolkning smittas av en mycket dödlig influensa.
Socialstyrelsen kommer föreslå att staten ser till att det finns ett beredskapslager med antivirus medel mot influensa, men medicinen kommer inte att räcka till alla svenskar. Samtidigt har det blivit känt att många läkare lagrat mediciner till sig själva och sina familjer. Smittskyddsinstitutets chef Ragnar Norrby medverkar 7.39 för att reda ut begreppen.

Ny våldsvåg i Libanon?

Libanon är ett land i chock efter gårdagens bombattentat mot landets förre premiärminister Rafik Hariri. Armén är försatt i beredskap och många fruktar en ny våldsvåg. Men vem ligger egentligen bakom attentatet? I P1 morgon klockan 6.15 medverkar religionssociologen Johan Gärde, som forskar vid Beiruts universitet, för att reda ut hur styrkeförhållandena ser ut i dag.

Hockeyskandal väcker känslor

Fallet med de tre hockeyspelarna som misstänktes för våldtäkt på en 21-årig kvinna har upprört och diskuterats flitigt dom senaste dagarna. De tre spelarna Kristian Huselius, Andreas Lilja och Henrik Tallinder har medgett att de haft sex med kvinnan på hotellrummet - men dom påstår att hon var med på det. Kvinnan som sökte vård på sjukhus hävdar att hon blev våldtagen. Åklagaren har lagt ner förundersökningen i brist på bevis. Men vad är egentligen en våldtäkt - och varför har vi så olika syn på det? Debatt 7.21 i P1 morgon.

Griftefrid stoppar arvsmöjlighet?

Kyrkans traditioner står i vägen för att lösa en faderskapsfråga i ett knivigt fall som är på väg upp i länsrätten i Stockholm. Fallet handlar om en person som vill ta ett DNA-prov på sin döde far för att bevisa faderskapet - vilket i sin tur skulle ge tillgång till ett arv. Men kyrkan säger nej - med hänvisning till griftefriden. Sara Heymans reportage om fallet sänds klockan 6.38. Men kyrkans ställningstagande är inte oomtvistat ens bland de egna. Debatt klockan 6.43.

Farligt sammanbo i Vietnam

Att säga att man är sambo leder knappast till höjda ögonbryn, i alla fall inte här i Sverige. Men i Vietnam där det kallas prövoäktenskap eller experimentäktenskap är det nåt högst kontroversiellt, som kan skapa stora problem, särskilt för kvinnor. Ändå blir det allt vanligare. P1-morgons Anna Dahlqvist har träffat 24-åriga Phuong som bor ihop med sin pojkvän i Ho Chi Minh-staden. Hör hennes reportage klockan 6.25.