Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Räddningstjänsten

4:25 min

På många håll i landet har ambulanser fått längre utryckningstider. I genomsnitt tar det idag 13 minuter längre för en ambulans att nå fram jämfört med för tre år sen. Lösningarna för att kompensera fördröjningarna blir nu vanligare. I Skaraborgs län har sjukvårdsutbildade militärer fått rycka in som ambulanspersonal under sommaren, och på många håll åker brandkårer ut när inte ambulans hinner tillräckligt snabbt och privatpersoner ska nu till och med rycka ut och hjälpa till vid olyckor och bränder genom sms-larm.

Hör Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Birgitta Ekbom, ansvarig för Uppsala universitets utbildning av ambulanssjuksköterskor och Mats Eriksson, sjukvårdspolitisk talesperson för SKL och ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen för Moderaterna i region Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista