P1-MORGON tisdag 3 SEPTEMBER

Syrier får permanent uppehållstillstånd

4:32 min

Det ska bli lättare för människor på flykt från Syrien att få stanna i Sverige. Som Ekot berättat under morgonen så har Migrationsverket nu ändrat sin bedömning av situationen i Syrien. Och det innebär bla att drygt 7000 syrier som redan är här- nu kan ges permanent uppehållstillstånd - vilket innebär att deras anhöriga också får rätt att komma till Sverige. Samtal Susanne Palme, ekots reporter.

Alla syrier som kommit till Sverige kommer nu ges permanent uppehållstillstånd utan individuell prövning. Skälet är att det nu råder "urskillningslöst våld" där enligt Migrationsverket. Och detta är något som öppnar för en ökad flyktingström från Syrien då de som har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige har rätt att ta hit sina anhöriga från krigets Syrien och grannländerna. Samtal med Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje och Alexandra Segenstedt, migrationsrådgivare på svenska Röda Korset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista