En papperslös patient får sitt knä undersökt. Röda Korset ger vård till papperslösa och gömda i en förort i Göteborg. Alla som hjälper till gör det frivilligt utan någon ersättning. Gömda och papperslösa flyktingar får hjälp en kväll i veckan av bland annat läkare, sjuksköterskor, psykologer, tolkar och jurister. Foto: Karin Tengby/Röda Korset/Scanpix

1 av 4 papperslösa nekas vård

12 min

Från den första juli i år gäller en ny lag som ger papperslösa utökad rätt till vård. Men enligt en undersökningen som Läkare i Världen gjort så nekas var fjärde papperslös vård. Papperlösa Elaine fick veta att skulle bli tvungen att betala 50 000 kronor för att föda sitt barn på sjukhus. Reportage av Susanna Einerstam och samtal med Maria Ferm, miljöpartiets talesperson för migrations- och rättspolitik samt Thomas Flodin ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista