Camilla Kvartoft

Onsdag 9 mars

P1-morgon med Camilla Kvartoft

Budgetmöte på Harpsund
Efter påsk börjar regerningen förhandla med samarbetspartierna om vårbudgeten. Redan idag samlas regeringen på Harpsund för att få en bild av det ekonomiska läget och prata ihop sig inför förhandlingarn med (v) och (mp). Inger Arenander ger en bild av förhandlingsläget kl 06.15.

Vad har konkurrensen gjort med skolan?
När det blev tillåtet att börja driva privata friskolor och föräldrar plötsligt fick välja skola för sina barn så trodde man att konkurrensen skulle öka effektiviteten i den kommunala skolan. Men enligt en rapport som presenteras i dagarna har det blivit precis tvärtom: Ju fler friskolor en kommun har, desto högre är kostnaderna per elev. Dessutom har systemet ökat klyftorna mellan resursvaga och resursstarka. Martin Järnek, skolforskare och en av författarna till rapporten, medverkar 6.38.

Kl 8.15 debatt om rapportresultatet mellan folkpartiets skolpolitiske talesman Jan Björklund och Lars Ohly (v).

Vem har ansvar för att skydda hotade kvinnor?
Beredskapen för att hjälpa kvinnor som blir misshandlade är ofta väldigt dåligt i landets kommuner. Amnesty redovisade för ett par dagar sen att varannan kommun helt saknar kvinnojour. Och i kommuner som ger bidrag till ideella insatser är stödet väldigt olika. Nu planerar regeringen att sätta press på kommunerna. I morgon presenteras direktiven för en ny utredning. I P1 morgon kl 7.20 möter socialtjänstminister Morgan Johansson kommunallrådet Solveigh Ek. Hon kommer från småländska Högsby. En lite kommun som saknar såväl kvinnojour som handlingsplan för att hjälpa utsatta kvinnor.

Haagåtal skärper etniska konflikten i Kosovo
Kosovos premiärminister Ramush Haradinaj lämnade in sin avskedsansökan igår. För idag ska han åka till Haag för att ställas inför krigsförbrytartribunalen, åtalad för brott begångna av UCK-gerillan under inbördeskriget i slutet av 90-talet.

Åtalet har ökat oron i det etniskt konflikthärjade Kosovo. FN höjde säkerhetsnivån igår och och Natos fredsstyrkor Kfor har tagit emot förstärkning. 07.39 medverkar den svenska kfor-kontigentens chef Lars Lindén från Camp Victoria utanför Pristina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".