Lasse Johansson

Torsdag 10 mars

Med Lasse Johansson

Hamas in i politiken

Allt tyder på att den palestinska organisationen Hamas kommer ställa upp i de palestinska parlamentsvalen i sommar. I opinionsmätningar får Hamas omkring 20 procent av rösterna och med många lojala anhängare bland de allra fattigaste och mest utsatta palestinierna är man därmed en utmanare till det dominerande Fatah-partiet. Reportage av Caroline Salzinger och därefter Magnus Norell från försvarets forskningsinstitut (FOI) i samtal om det möjliga eller omöjliga i att förändras från terrorgrupp till politisk kraft med legitimitet. Klckan 06.15.

Heder och homosexualitet

Våld, tvång och förbud, utstötning ur familjen, skam och heder - begrepp och uttryck som brukar användas när man talar om så kallat hedersrelaterat våld mot framförallt kvinnor från en del familjer med rötter i Mellanöstern. Men även unga homosexuella med svensk bakgrund drabbas av vad som kan definieras som hedersrelaterat våld. Reportage av Agneta Furvik och därefter samtal med Hans Knutagård från RFSL-rådgivningen i Malmö. Klockan 06.38.

Vem bryr sig om de arbetslösa - egentligen?

I går på regeringens möte i Harpsund deklarerade finansminister Pär Nuder att den viktigaste frågan de berört var sysselsättningen. Men den öppna arbetslösheten ligger enligt AMS senaste siffror fortfarande på 5, 5 procent. Och nu menar ordföranden i Metall, Göran Jonsson, att de arbetslösa inte riktigt verkar ha samhällets stöd. Kommer arbetslösheten att bli den stora frågan inför riksdagsvalet 2006? Eller har den höga arbetslösheten accepterats? Samtal med Therese Rajaniemi från Hofors, som i mitten av nittiotalet blev rikskändis för sitt engagemang i arbetslöshetsfrågan, och Studio Etts inrikespolitiske reporter Björn Elmbrant. Klockan 07.21

Tjetjenska röster om mordet på Maschadov

Vilka blir konsekvenserna av att den tjetjenske separatistledaren och tidigare folkvalde presidenten Aslan Maschadov dödades i en rysk militär operation i Tjetjenien i förrgår? Kreml beskriver det som en seger i i kampen mot terrorismen, andra fruktar att nu öppnas för ännu mera våld. P1-morgons Elin Jönsson har träffat en tjetjensk familj i Moskva och ordöranden för Soldatmödrarnas kommitte, som arbetat för en fredsdialog mellan Kreml och Maschadovs exilregering. Reportage klockan 7.39.

Besvärande vittnesmål för Michael Jackson?

Vissa kallar den Århundradets rättegång... rätttegången som just nu pågår i Los Angeles, USA, mot popstjärnan Michael Jackson. Jackson står åtalad för sexuella övergrepp sig på en då 13-årig pojke, som idag är 15 år. Jackson ska också ha lurat i pojken alkohol. Fälls han riskerar han ett 20-årigt fängelsestraff. I går förhördes pojkens lillebror och man inledde även förhören av den 15-årige pojken. Sveriges radios medarbetare i Los Angeles, Helena Groll, följer rättegången. Hör henne klockan 8.25.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".