P1-MORGON ONSDAG 15 JANUARI 2014

Björck: Moderaterna är trötta

12 min

De två före-detta rikspolitikerna Mona Sahlin och Anders Björck är överens om en sak - att partierna måste visa vilka skillnaderna är i deras respektive politiska program inför valet. Väljarna kräver konkreta besked.

Anders Björck, tidigare borgerlig försvarsminister, anser att Moderaterna är ett parti som idag präglas av trötthet. 

Om ett drygt halvår ska svenska folket välja vem som ska styra landet nästa mandatperiod.

Och på onsdagsmorgonen drabbar partiernas ledare samman i en första partiledardebatten detta dubbel-valår. Klockan nio sätter den igång och direktsänds i P1 kl 9.00.

Moderaten Anders Björck, som varit försvarsminister, talman och landshövding och Mona Sahlin, tidigare socialdemokratisk partiledare, är överens om en sak – att partierna måste visa väljarna vad som skiljer dem åt.

– Folk måste tro att det blir verklig skillnad, måmga tror att det inte spelar någon roll, säger Mona Sahlin.

Anders Björck håller med:

– Man måste visa skillnaderna mellan oppositionens och sin egen politik. Idag är det spring mot mitten. Man tycker likadant, säger han.

Mona Sahlin tror att folk känner en stor oro idag. Det gäller frågor som skolan, bostadspolitiken och annat som påverkar folks vardag och liv.

– Den här gången kommer ”på riktigt”-frågorna att avgöra valet, det som är konkret och inte vem som ska regera med vem.

Anders Björk efterlyser någonting nytt hos sitt parti. En, som han säger, ideologisk input.

– Det finns en trötthet idag hos Moderaterna, samma trötthet som man såg hos Socialdemokraterna när de förlorade valet 2006, säger Anders Björck och fortsätter:

– Man kan inte komma med ett femte jobbskatteavdrag, Moderaterna måste presentera något nytt. Det är svårt att säga vad, men äldrefrågorna kan vara en sak, att få Sverige att börja fungera.

Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot, menar att Moderaterna måste överraska för att återta initiativet inför det kommande valet:

– Regeringen behöver skaka om, bryta sitt ras. Men det är frågan om Reinfeldt tar ett sådant initiativ, han har gjort till sin tillgång att vara stabil och förutsägbar, säger Tomas Ramberg.

Han tror att jobbfrågan blir tongivande i onsdagens partiledaredebatt. Men Socialdemokeraterna kan också sikta in sig på det man anser vara regeringens slöseri med pengar, som grävt stora hål i statsbudgeten.

– Man anar vad som kan bli ett nytt angrepp från deras sida - att Borg slösat bort pengar på skattesänkningar och nu måste Socialdemokraterna städa upp ännu en gång. Det tror jag kommer upp, säger Tomas Ramberg.

En annan fråga som lär debatteras är vinster i välfärden.

– Och då kommer Moderaterna att kunna använda den som en knölpåk mot Socialdemokraterna, om hur de, i en eventuell samregering, ska hantera Vänsterpartiets krav på att ta bort vinsterna helt.

Försvarsfrågan kan också komma upp, tror Ramberg. Även om frågan inte är något som partierna egentligen prioriterar.

-- Man kan få för sig att försvarsfrågan är viktig, men de partier som nu profilerar sig i försvarsfrågan aktar sig noga för att binda upp sig i direkt handling. för Kristdemokraterna och Folkpartierna är det egentligen en fråga, en del i en strategi, där man kan plocka åt sig några moderata väljare.

– Och för socialdemokraterna är det väl ytterligare en möjlighet att skadeskjuta moderaternas och Reinfeldts regeringsduglighet. Även om Socialdemokraterna och Moderaterna delar grundsyn om försvarspolitiken.