Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.
P1-MORGON FREDAG 17 JANUARI

Ministern åkte tåg i veckan - så gick det

12 min

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) antog utmaningen från Dagens Nyheter att ta pendeltåget från Nykvarn utanför Södertälje till jobbet i Stockholm för att få känna på tågpendlarnas vardag med ständiga förseningar på grund av de många bristerna i bland annat underhållet av spåren. Vilka slutsatser drar hon av sina erfarenheter som vanlig pendeltågsresenär och hur vill hon förbättra tågtrafiken? Vi pratade med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd på perrongen i Nykvarn.

Under första dagen Elmsäter-Svärd pendlade var tåget en kvart försenat på en sträcka som ska ta en halvtimme.

– Att åka tåg in till Stockholm som privatperson är fortfarande oerhört effektivt jämfört med bil men när man väljer tåget och gör om hela sin dag efter tåget är en kvarts försening alldeles för mycket, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Kom du i tid till jobbet den dagen?

– Jag kom inte i tid till jobbet den dagen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Hur har resten av veckan varit, hur ofta har du kommit fram enligt tidtabell?

– Jag har till och med varit före tidtabell, det hände dagen efter. Sedan har jag legat ungefär på tid, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Statistiken visar att var femte fjärrtåg och ungefär var tionde pendeltåg var försenat förra året. Det är förseningar som kostar samhället stora pengar. Hur allvarligt är läget just nu?

– Jag skulle säga att det finns flera spår. Dels handlar det om människors förtroende för järnvägen vilket är viktigt för att man ska välja järnvägen och inte ta bilen. Sedan handlar det också om att få ordning på den järnväg vi har, få upp underhållet, komma ifrån det akuta och jobba med förebyggande. Det som tar lite längre tid är att få bättre tåg, bättre järnväg, säger Catharina Elmsäter-Svärd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista