Om valet i Thailand

Röstandet avbröts i många valkrets
4:58 min

På söndagen röstade thailändarna i det nyval som utlysts. Under lördagen utbröt skottlossning, men under söndagen var det lugnare, men många vallokaler hölls stängda. Samtal med Nils Horner, Sveriges Radios Asienkorrespondent i på plats i Thailands huvudstad Bangkok.

– Man kan säga att båda sidor utropar seger efter gårdagens val. Protestledaren gratulerade sina anhängare för att de lyckats stoppa många människor från att rösta, säger Nils Horner.

– Samtidigt säger regeringen att valet var en framgång. Även om det var problem kunde 90 procent av väljarna rösta och på många håll i landet, framför allt norra och nordöstra delen, var det inga problem alls för väljarna.

Men att många thailändare inte kunde gå och rösta alls, hur påverkar det resultatet?
– Det underminerar lite regeringens argument att det här stärker premiärminister Yingluck Shinawatras legitimitet. Nu måste man hålla extraval i många valkretsar där det inte kunde hållas val i går. Det finns frågetecken kring säkerheten, om man ska kunna hålla valen i de här omdiskuterade valkretsarna.

– Innan de här extra valen sker kan inte regeringen ta över, det kan inte bli någon riktig regering. Yingluck Shinawatra fortsätter i en övergångsregering som inte kan fatta viktiga budgetbeslut och annat. Det är en provisorisk situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".