P1-MORGON ONSDAG 12 FEBRUARI

Sverige försöker påverka folkomröstning i Schweiz

11 min

Ekot kan i dag avslöja Sveriges planer för att försöka påverka resultatet i folkomröstningen i Schweiz om landets köp av JAS Gripen. Operationen beskrivs i flera dokument som är hemligstämplade. Försvarsmyndigheter, högt uppsatta personer på regeringskansliet och sju svenska ministrar är informerade om planerna.

Samtal med reporter Ivan Garcia som tillsammans med Alexander Gagliano arbetat med avslöjandet. Hör Per Thöresson, Sveriges ambassadör i Schweiz och vårkorrespondent Daniel Alling på plats i Schweiz.

Det är Sveriges ambassadör i Bern som genom täta kontakter med Schweiz' försvarsminister har försökt hjälpa JA-sidan genom olika aktiviteter som ska "bidra till en positiv bild av Sverige" just inför folkomröstningen i maj. Bland annat är det tänkt att försvarsministern ska åka Vasaloppet inför schweiziska tv-kameror i mars. Hur ska man se på att svenska staten försöker påverka demokratiska beslut i andra länder?

Samtal med Anna Ek, ordförande i Svenska Freds- och skiljedomsföreningen och hör en intervju med Sven Hirdman, diplomat och krigsmaterielinspektör och en av de som var med och drev igenom JAS-projektet i början på 80-talet. Han tycker inte alls att det är märkligt att svenska staten lägger sig i. Reporter Pontus Ahlkvist. Hör också Claes Sandgren, professor i civilrätt och ordförande i Institutet mot mutor.

Utrikesminister Carl Bildt och handelsminister Ewa Björling säger att de inte känner till dessa planerna. Samtal med Tomas Ramberg, Ekots inrikeskommentator. Hör också Sveriges Radios korrespondent Daniel Alling om reaktioner i Schweiz nu på morgonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista