P1-MORGON MÅNDAG 19 MAJ

Christian Engström (PP) frågas ut i P1-morgon

24 min

P1-morgon fortsätter utfrågningarna av toppkandidaterna i EU-valet. Piratpartiets Christian Engström frågas ut av Katherine Zimmerman och Jörgen Huitfeldt.

Kommentar: PP har gjort sig självt irrelevant

Tomas Ramberg: Otroheten som metod

Nils Lindström, Ekot: Nu gör vi oss redo för morgonens utfrågning. Christian Engström är på plats i studion.

07:14, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Under dina fem år i EU-parlamentet har tidernas största övervakningsskandal briserat när Edvard Snowden avslöjade den amerikanska underrättelsetjänsten massövervakar e-post och telefontrafik. Samtidigt har ni som parti haft ett jämförelsevis litet genomslag i medierna - hur förklarar du det?

Christian Engström svarar: Det viktiga för mig är att vi lyckats få segrar under vår tid i parlamentet. Så vi har visat att vår strategi fungerat.

07:16, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Jämför man träffar i mediearkivet på ditt namn med de andra toppnamnen hamnar du sist på listan – till och med efter Malin Björk som var helt okänd innan hon valdes till kandidat för Vänsterpartiet – varför ser det ut så?

Christian Engström svarar: Jag tycker att media misslyckats i sitt uppdrag. Man ska komma ihåg att vi når väljare via sociala media. Följer man bara nyheter genom tidningar och tv kanske man missar oss. Men vi når våra väljare på andra vägar.

07:17, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Vad gör att ni inte uppfattas som relevanta, tror du?

Christian Engström svarar: Vi är verkligen relevanta - ’det har blivit med av övervakningssamhälle de senaste fem åren. Vi är den enda politiska institution som gjort något med anledning av Snowdens avslöjande. Piratpartiet är helt fokuserat i parlamentet på just det frågorna.

07:19, 19 May 2014

P1-morgon frågar: I oktober 2011 röstade du mot ett förslag om hur man på EU-nivå ska bekämpa sexuella övergrepp, sexuellt utnyttjande av barn och barnpornografi. Det var bara du och den tjeckiske kommunisten Jaromir Kohlicek som röstade emot i hela EU-parlamentet. Stödjer du inte ett förbud mot att visa och sprida bilder och filmer som visar sexuella övergrepp mot verkliga barn?

Christian Engström svarar: Piratpartiet stödjer förbudet som redan finns i samtliga länder. Det här förslaget handlade om att införa blockering på internet. Det här var riktigt dålig lagstiftning. Den jämställer serieteckningar med riktiga övergrepp mot riktiga barn.
Det är fullständigt omoraliskt att jämställa riktiga övergrepp mot riktiga barn, med serieteckningar, hur osmakliga de bilderna än kan vara.

07:20, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Den tekniska utvecklingen med Photoshop och animation gör det ju möjligt att skildra barn i sexuella sammanhang på ett mycket verklighetstroget sätt - men det ska ändå inte vara förbjudet att visa och sprida alltså?

Christian Engström svarar: De bilderna får inte finnas. Då rör det sig ju om riktiga barn. Prioriteten måste ligga på att hindra riktiga övergrepp. Vi vill att polisen, när det upptäcks - genom riktigt polisarbete, ställa de ansvariga inför rätta. Riktiga bilder på riktiga övergrepp är reda förbjudna att sprida. Piratpartiet vill inte se någon förändring alls. Vi tycker att teckningar ska vara tillåtna - det går inte att översätta till något övergrepp på riktiga barn. Det EU-direktiv vi talar om sa att man skulle sätta upp en blockering - som är jätteenkel att ta sig förbi.

07:25, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Var det bra att EU-kommissionen stoppade den svenska licensjakten på varg?

Christian Engström svarar: Nej, det är en fråga som borde avgöras i Sverige.

07:25, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Ska EU kunna tvinga medlemsländerna att ha en viss andel förnyelsebar energi som vind, sol och vattenkraft?

Christian Engström svarar: I den frågan röstar jag med den gröna gruppen.

07:25, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Ska Sverige få exportera snus till andra EU-länder?

Christian Engström svarar: Ja, det borde vi ha fått.

07:25, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Ska EU tvinga börsbolag att ha minst 40 procent kvinnor i sina styrelser?

Christian Engström svarar: Nej.

07:25, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Borde EU avbryta all vapenexport till Ryssland med anledning av Ukrainakrisen?

Christian Engström svarar: I den frågan röstar vi med den gröna gruppen.

07:26, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Ska EU kunna tvinga medlemsländer att stifta lagar som garanterar att även funktionshindrade fria rörlighet i unionen?

Christian Engström svarar: Ja, den fria rörligheten är en av de bästa funktionerna med EU.

07:26, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Bör EU:s budget bli större?

Christian Engström svarar: Nej.

07:26, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Ska polissamarbetet mellan medlemsländerna fördjupas på EU-nivå?

Christian Engström svarar: Nej, vi ska ha samarbete på mellanstatlig nivå. EU-talar nästan alltid om mer sökande i varandras register, inte riktigt polisarbete.

07:26, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Samtidigt tillhör du den gröna gruppen i EU-parlamentet - en av de grupper som är mest positivt till ett överstatligt EU - kallar du dig EU-kritiker. Varför gick du med i den gröna gruppen?

Christian Engström svarar: Ska man ha något inflytande alls i parlamentet måste man vara med i en grupp. Inför valet sa vi att vi skulle gå med i en grupp som höll på de mänskliga rättigheterna, och som låg närmast oss. Vi har jobbat för att få med oss den gröna gruppen i våra frågor - men i övriga frågor röstar vi med gruppen.

07:28, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Sedan du kom till EU-parlamentet har du deltagit i över 6 000 omröstningar och i 96 procent av dem har du följt gruppen. Ingen svensk EU-parlamentariker är så lojal mot sin grupp som du...du är till och mer lojal mot de gröna än vad de svenska miljöpartisterna är. Har du lovat den gröna gruppen att vara så lojal?

Christian Engström svarar: Det har jag gjort - och det har jag gjort för att kunna få arbetsro och leverera segrar i det som vi tycker är viktigt.

07:29, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Piratkollega Amelia Andersdotter är inte alls så grupplojal som du är. Det är inte så att du gör det lite lätt för dig? Att du slipper sätta dig in i en massa frågor utan bara trycker på ja-knappen?

Christian Engström svarar: Självklart. Vi har röstat om 6 000 olika frågor, det klarar ingen av att sätta sig in i. Alla ledamöter gör likadant - sätta sig in i sina frågor, och i övrigt rösta med gruppen.

07:30, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Sommaren 2011 röstade du ja till en ökad budget för EU - alltså att EU ska få mer av skattebetalarnas pengar att röra sig med. På vilket sätt är det en EU-kritisk röst?

Christian Engström svarar: Den spontana tanken när man är EU-kritisk är att rösta nej till allt EU inte borde ha att göra med. Så gjorde Junilistan - de påverkade inte ett enda beslut under hela perioden. Det fungerar inte. Vi provar en annan tacktik - vi påverkar i vissa frågor. Det går inte att proteströsta bort EU.

07:31, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Du har också röstat för den så kallade Tobinskatten som innebär att EU faktiskt får egen beskattningsrätt - ett klart steg mot ökad överstatlighet. Hur förklarar du det för dina EU-kritiska väljare?

Christian Engström svarar: Nej. Det demokratiska underskottet i EU är ett jätteproblem. Men tyvärr fungerar det inte att bara proteströsta. Vi vill att EU ska få ett helt nytt grundfördrag. Det ska antas först i en folkomröstning i hela Europa och sedan av medlemsländerna. Vi vill komma överens om själva processen. Nu finns det en viss chans att det kan hända, i och med att Storbritannien ska hålla en folkomröstning - innan dess måste EU göra något.

07:33, 19 May 2014

P1-morgon frågar: Du är kritisk till att EU-länderna kan utbyta DNA. Varför det?

Christian Engström svarar: Man måste komma ihåg att det är ett antal pusselbitar som ska passa ihop. Människor blir utlämnade till Polen för att de övertrasserat sina kreditkort - i och med att vi har ett system där man automatiskt blir utskickad hör det hit. Utbute av DNA gör att svenskar kan bli utlämnade helt oskyldiga.

Utbytet ska ske på mellanstatlig nivå, så som det alltid gjort. Det som EU gör är att lägga mer tonvikt vid registrering och massövervakning.

07:37, 19 May 2014

Nils Lindström, Ekot: Nu har tiden tagit slut för Christian Engström i Ekots utfrågning. Han ska nu vidare till chatt och annat här i Radiohuset. Ställ din fråga i chatten redan nu.

07:38, 19 May 2014

Nils Lindström, Ekot:
Ekots Herman Melzer kommenterar utfrågningen:
De andra partierna har passat på att ta över Piratpartiets frågor. De är inte ensamma längre.
Partiet har inga andra saker på sin agenda - men när han svarade på kortfrågorna sa han exempelvis att Sverige skulle få exportera snus, och han var emot ett polisiärt EU-samarbete - medan han på andra saker sa att han röstar som den gröna gruppen. Lite hållningslöst kan man tycka.

07:43, 19 May 2014

Nils Lindström, Ekot: Vi lämnar direktrefereringen nu, och går vidare till chatten.

07:44, 19 May 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista