P1-MORGON TORSDAG 26 JUNI

Intern Fi-kritik mot delad föräldraförsäkring

12 min

Individualiserad föräldraförsäkring - alltså att föräldraledigheten ska delas lika - är en av frågorna som Feministiskt initiativ driver inför riksdagsvalet i höst. Nu höjs kritiska röster från de egna leden om att förslaget är ogenomtänkt - och till och med ofeministiskt.

Jenny Wenzer Dahlgren, Fi-medlem och doktorand i genusvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att de kvinnor som har gemensam vårdnad men inte lever tillsammans med barnets pappa hamnar i en utsatt situation vid konflikter.  

– I de fall där pappan vägrar ta ut sin föräldraledighet, då skulle det innebära en ekonomisk katastrof för de här mammorna för när barnet är åtta månader skulle de inte ha någon barnomsorg och inte någon möjlighet att försörja sig själva. De skulle vara hänvisade till socialen.

Hur många tror du skulle drabbas?

–  Jag har inga exakta siffror men det är vanligt att vara ensamstående och ändå ha gemensam vårdnad efter vårdnadsreformen som kom 1998, säger Jenny Wenzer Dahlgren.

Veronica Svärd, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ, menar att individuell föräldraförsäkring är ett medel för att stoppa lönediskrimintering på arbetsmarknaden.

– Arbetsgivarna väljer att anställa män för säkerhets skull för man vet att de prioriterar arbetet på ett annat sätt, säger hon.

Föräldraförsäkringen bygger redan i dag på att man skriver över dagar på den andra föräldern, poängterar Veronica Svärd.

– När det gäller den ekonomiska utsattheten som Jenny beskriver så har vi andra förslag för att täcka upp för det. Vi vill höja lägstanivån i föräldraförsäkringen till 300 kronor per dag och höja Försäkringskassans underhållsstöd till 2000 kronor. Det kommer jämna ut de ekonomiska problemen och man kan då dra ut på sina föräldradagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista