P1-MORGON ONSDAG 3 SEPTEMBER

KTH skulle hjälpa FOI att sälja mjukvara till diktatur

9:22 min

I kväll avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att försvarsmyndigheten FOI ännu en gång har försökt starta ett samarbete med en diktatur. Den här gången handlar det om Kina och om att sälja en mjukvara som kan användas till massförstörelsevapen. Kungliga Tekniska Högskolan skulle vara front i projektet, enligt granskningen. Hör Sven Bergman, reporter på Uppdrag granskning.

Det är inte första gången FOI är i blåsväder. För två år sen avslöjade Ekot hur myndigheten samarbetat med Saudiarabien. Vilka paralleller finns till Ekots avslöjande? Hör Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin som avslöjade Saudiaffären.

Avslöjandet kommer två veckor före valet. Hur påverkar det synen på regeringen? Samtal med Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Enligt Uppdrag Granskning har FOI gett Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, rätten att vidarelicensiera ett datorprogram som kan användas militärt för flygplan, bomber och kärnvapenmissiler. KTH samarbetar med kinesiska forskningsinstitutet Chinese Aeronautical Establishment, CAE. Men myndigheten för strategiska produkter, ISP, anser att det föreligger en risk att Edge kan komma att användas i massförstörelsesammanhang, missiler, eller av användare i embargoländer. Hör Peter Gudmundsson, rektor på KTH.