Margot Wallström med programledaren Johar Bendjelloul. Foto: Ensi Ukkola/Sveriges Radio
P1-MORGON FREDAG 31 OKTOBER

Wallström om Israels reaktioner: Det är aldrig rätt tid

Blandade reaktioner i Israel
12 min

Tidningen Haaretz rapporterar att Israel kallar hem sin ambassadör från Sverige för konsultationer efter Sveriges officiella besked om att erkänna Palestina som en självständig stat. Och det svenska beskedet har väckt fler starka reaktioner. Hör Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson direkt från Jerusalem och utrikesminister Margot Wallström om de israeliska reaktionerna.  

Både från israeliskt och palestinskt håll ifrågasätts tajmingen, att det här beslutet kommer i ett väldigt explosivt läge. Vad säger du om det?

--Det har man gjort i 20 år, det är det som är problemet. Det är aldrig rätt tid, säger utrikesminister Margot Wallström (S).  

Beslutet att erkänna Palestina som stat kommer samtidigt som det är mycket oroligt i Jerusalem. Israel har fattat beslut om nya bosättningar på Västbanken. Tempelberget har stängts för första gången på 14 år efter att en palestinsk man sköt och skadade en aktivist och rabbin vid den heliga platsen. Den palestinske mannen sköts senare till döds av israelisk polis.  

Men  Margot Wallström menar att regeringen omöjligen hade kunnat förutse enskilt dåd.

– Det kommer alltid att vara kontroversiellt. Det här har en så lång historia och väcker så starka känslor. Det är väldigt viktigt att säga att vi tar inte sida. Vi tar ställning för fredsprocessen, säger utrikesministern.

Israels reaktion att kalla hem sin ambassadör i Sverige visar att landet uppfattar det som att Sveriges väljer sida i konflikten. Men enligt Wallström var det väntat.

– Det måste man ha respekt för. Jag vill varken tona ner det eller dramatisera det. Det är att använda de verktyg man har i en diplomatisk verktygslåda. Jag är fortfarande övertygad om att vi kommer att kunna behålla goda relationer med Israel när dammet har lagt sig, säger Margot Wallström.

Regeringens erkännande har kritiserats för att gynna de radikala och våldsamma krafterna i Palestina. Men Margot Wallströms förhoppning är att det istället ska gynna de moderata krafterna under den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

– Vad finns det för andra alternativ än att säga att vi vill ge stöd till en organiserad demokratisk process, säger utrikesministern.

Det finns medieuppgifter som säger att Israel kan tänkas gradera ner sina relationer med Sverige på ett permanent sätt.

Det tänker jag inte spekulera i. Jag hade samtal med utrikesminister Avigdor Lieberman före det här beslutet för att diskutera ett besök. Jag tänker åka ner till Mellanöstern så fort jag får tillfälle och hoppas då besöka Israel.

Hur ska regeringen arbeta för att förbättra relationerna med Israel efter detta?

--Vi har redan goda relationer. Det här är en reaktion på det konkreta beslut som kom igår. Jag tycker inte att man ska dramatisera det och spekulera i vad som kan hända härnäst. Vi har fått överväldigande stöd för detta.

Enligt Margot Wallström betyder inte beslutet att regeringen kommer att ha en mer självständig utrikespolitik i förhållande till EU. Snarare hoppas regeringen att fler EU-länder ska följa Sveriges exempel, något som Margot Wallström redan ser exempel på.

– Vi kan ju nämna den omröstning som var i det brittiska parlamentet som visar att den här frågan är levande i flera av EU-länderna.

För du samtal med EU-ledare?

– Det är klart. De har varit väldigt nyfikna och velat fråga hur vi ser på det, vilka våra argument är.

Om det inte händer något, vilket värde har då det här erkännandet om inte andra länder i väst följer efter?

– Vi är det 135:e landet i världen som nu erkänner Palestina och det är en signal. Vi kan inte göra det till mer än vad det är men det är en tydlig politisk signal från vår sida. Vi kommer dessutom att skicka stöd och hjälp till Palestina att bygga upp sin statsduglighet, säger Margot Wallström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".