1 av 4
Esko Tavia, kommunalråd i Simo i södra Lappland, storsatsar på vindkraft. Foto: Sveriges Radio.
2 av 4
Ville Niinistö, partiledare för De gröna och tidigare miljöminister, lämnade regeringen i protest mot Fennovoima. Nu hoppas han att riksdagen ska rösta nej. Foto: Sveriges Radio.
3 av 4
Jyrki Hyykoski, metallarbetare och huvudförtroendeman på Outokumpu i Torneå. För honom spelar det mindre roll vem som äger det nya kärnkraftverket. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.
4 av 4
Inne i varmvalsverket på Outokumpus stålfabrik i Torneå. Fabriken är en av Finlands största och mest energikrävande industrier, med en elförbrukning på 3 TWH/år. Foto: Sveriges Radio.

Finland delat om beroendet av rysk energi

Thella Johnsons reportage om finskt energiberoende av Ryssland
6:33 min

Ska Finland göra sig ännu mer beroende av rysk energi? Den frågan ställer sig allt fler finländare just nu. Finland är delat i frågan om det nya planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki. Bland storägarna i kärnkraftskoncernen Fennovoima finns nämligen det ryska statliga atomenergibolaget Rosatom. Reportage av Sveriges Radios Finlandskorrespondent Thella Johnson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".