Martin Aagård, Elise Karlsson på plats i P1-morgons studio tillsammans med programledare Anna Hernek. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
P1-MORGON FREDAG 7 NOVEMBER

Debatt om kritiken mot kulturminister Bah Kuhnke är rättvis

Elise Karlsson och Martin Aagård om kritiken mot kulturministern Bah Kuhnke
11 min

Sveriges nya kulturminister, miljöpartisten Alice Bah Kuhnke har ifrågasatts av kulturjournalister och andra tyckare efter hennes intervju i P1-Morgon för två veckor sedan om att hon inte gav några besked om vad hon vill göra som minister. I onsdags svarade hon på kritiken i artikel i Dagens Nyheter där honn försökte föklara sin och Miljöpartiets kulturpolitik. En artikel som bara timmar efter publicering hånades i sociala medier och på kultursidor. Men är kritiken rättvis? Debatt mellan Elise Karlsson, kulturjournalist Svenska Dagbladet och Martin Aagård, kulturjournalist på Aftonbladet. 

Elise Karlsson menar att kritikerna letar fel hos den nya kulturministern. Det handlar enligt henne om kritik mot konkret politik utan Alice Bah Kuhnke som person.

– Redan från början kunde man höra saker som ”är det här ett skämt” från kulturchefen på Aftonbladet, Åsa Linderborg. Det här var ju långt innan hon hade hunnit lägga några förslag.

Alice Bah Kuhnkes tid som programledare i tv ligger henne i fatet tror Elise Karlsson. Även om Alice Bah Khunke efter det har lett organisationer så har hon inte synts i offentligheten.

– Att de första reaktionerna var av chock och förvåning eftersom det här inte var någon som man förknippade med kulturpolitik eller med något seriöst överhuvudtaget. Det var mycket kommentarer om att det här var någon som har koll på  kanske barnkultur men inte något annat. Det kändes som hon färgades av sitt förflutna på tv.

 Du menar också att det kan finnas ett mått av afrofobi.

– Det tror jag absolut. Precis som kvinnliga politiker drabbas av en helt annan typ av kritik än manliga politiker så tror jag att afrofobi spelar en roll.

Hur då?

– Hon stämmer helt enkelt inte in på en fördomsprofil hur en kulturpolitiker som är seriös ser ut och beter sig.

Martin Aagård har kritiserat Alice Bah Khunke flera gånger. Nu senast att det är deprimerande att hon menar att kulturen är grunden i ett ekologist samhälle. Men att kritiken skulle vara för tuff vill han inte hålla med om.

– Kritiken har varit hård, absolut. Det beror på att förväntningarna har varit extremt högt uppställda på att det ska komma en kursändring inom kulturpolitiken efter åtta år med Lena Adelsohn Liljerot, säger han.

– Alice Bah Khunke är okänd i kulturlivet. Hon har inte haft några poster där, inga funktioner, och är väldigt otydlig från början och kommer med sådana här tramsiga påståenden som att kulturen är grunden i ett ekologiskt samhälle, säger Martin Aagård.

Martin Aagård vill inte kalla den omfattaden kritiken mot Alice Bah Khunke  för ett drev.

– Än så länge skulle jag inte vilja kalla det här ett drev. Jag skulle vilja kalla det hälsosam och nyttig kritik av en minister som ändå är den högste makthavaren på kulturområdet i Sverige.

Elise Karlsson håller med om att Alice Bah Khunke måste tåla en del kritik som minister. Men Elise Karlsson menar att kritikerna har hängt upp sig på enstaka formuleringar i den artikel som publicerades i DN.

– Jag tycker att en del av det som framförs mot henna är viktig och bra kritik, inte minst när man börjar prata om konkreta saker som budgetförslag och så vidare. Däremot så finns det någon slags skadeglädje, en vilja att hoppa på de här rätt tramsiga dreven.

Martin Aagård skrev på Twitter efter DN-artikeln att han ” Skulle drista mig till att påstå att Kritaperioden var ekologiskt hållbar trots att kulturlivet var lika med noll.” Men Martin Aagård tycker inte att formuleringen är för elak och menar att, att påstå att det handlar om skadeglädje är att gå för långt.

– Man kan jämföra med andra kulturministrar. Jämför med Marita Ulvskog, som väldigt kort tid efter hon tillträdde, hade de tyngsta kulturbudgetpropositionerna på evigheter.  Hon kom med förslag som fri entré på museerna och sänkt bokmoms. Hon var extremt fokuserad och tidigare ministererfarenhet och ett tungt team med sig. Alice Bah Khunke har inte det.

Hade det inte varit läge att vänta med kritiken till hon har kommit med förslag?

– Ja, absolut. Men vi pratar om en minister här och jag ser ingen anledning att behandla ministern med silkesvantar särskilt länge, säger Martin Aagård.

Elise Karlsson håller med om att det inte finns anledning att behandla ministern med silkesvantar.

– Däremot kan det vara läge att ta ett steg tillbaka ibland och fråga sig varför har vi gått på just den här ministern när det finns andra ministrar som har lagt förslag, till exempel det här med Medelhavsisntituten som uppenbart är väldigt knepiga förslag, säger Elise Karlsson. Ändå känns det som att kritiken mot Alice Bah Khunke blir starkare.

När det gäller Elise Karlssons påstående att afrofobi spelar in i kritiken mot Alice Bah Khunke så är Martin Aagård mer tveksam.

– I det jag läser i kritiken av henne kan jag inte se några spår av det.  Sen om människor drivs av det kan vi helt enkelt inte veta. Jag tycker att det är en mycket svår fråga, säger han.

Martin Aagård och Elise Karlsson är inte eniga i vad Alice Bah Khunke bör göra nu för att stävja den kritik som riktas mot henne.

– Jag tror att hon ska fortsätta göra det hon faktiskt gör, att möta folk ute i kulturlivet och diskutera med dem. Det jag har sett som reaktion på de möten hon har haft, exempelvis med Författarförbundet, verkar försiktigt mycket positiva jämfört med tidigare kulturminister, säger Elise Karlsson.

– Man kan inte lägga en halv mandatperiod på att försöka lära sig om sitt ansvarsområde. Hon borde snabbt göra en tydlig avsiktsförklaring åt vilket håll hon vill driva kulturpolitiken och sedan komma med konkreta förslag så snabbt som möjligt, säger Martin Aagård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".