Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
P1 MORGON TISDAG 11 NOVEMBER

Svårt för AF hjälpa fler asylsökande

Publicerat tisdag 11 november 2014 kl 05.00
Mikael Sjöberg och Bo Frank (M) om att hjälpa nyanlända till jobb
12 min
1 av 2
Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Arbetsförmedlingen på Tunnelgatan i Stockholm. Foto: Bertil Enevåg/TT.

Arbetsförmedlingen ser svårigheter i hur man ska kunna hjälpa alla asylsökande som kommer till Sverige nästa år. Migrationsverket har räknat ut att mellan 80 och 105 000 flyktingar kommer söka skydd i Sverige 2015, och Arbetsförmedlingen, som sedan 2010 har ansvar för att etablera nyanlända i arbetslivet, saknar både pengar och personal. Och i Växjö har alla partier gått samman och ansökt om att kommunens ska få ta över ansvaret för de nyanlända. Samtal med Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg och Växjös kommunalråd Bo Frank (M).

– Situationen är allvarlig så till vida att vi har väldigt många som kommer till Sverige just nu och jag tror att både för de enskilda individerna,  men även för människor som redan bor i Sverige, är det viktigt att de här systemen fungerar. Dels för att de individer som kommer till Sverige måste få en start i det här landet och få jobb eller komma i utbildning. Men jag tror också att förtroendet för migrations- och integrationspolitiken bygger väldigt mycket på att människor ser att de som kommer till Sverige också kommer i arbete eller utbildning, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. 

Hur fungerar det här i praktiken?

– Reformen är designad för det vi säger en på 30. Vi är uppe på att varje handledare har 60 nykomna till Sverige. Vi är på väg upp mot 80 – 90. Då tror jag  att alla förstår att den möjlighet vår medarbetare har att göra ett riktigt bra jobb, den är i princip bortblås. Det innebär att vi inte kan ta emot de som kommer till Sverige på ett individuellt sätt, vi kan inte erbjuda bra etableringsplaner och det blir långa väntetider.

Vad är det konkret som handläggarna inte hinner göra?

– De som kommer till Sverige har så olika behov. Men man kan säga att det är två saker som normalt händer: Dels har inte våra medarbetare möjlighet att möta de här personerna på en individuell nivå. Det innebär att en person med väldigt låg utbildning kan få samma plan som en med förhållandevis hög utbildning. Det kan också vara så att det en väldigt lång tid innan en etableringsplan kommer till stånd. Så väntetiderna ökar för den enskilde individen och det här förlänger ju integrationen, eller inträdet i arbete eller utbildning.

Vad är det som står i den här etableringsplanen?

– En etableringsplan syftar ju till att en person ska få ett arbete eller komma i utbildning. Då står det ju ofta hur mycket svenska vi tror personen behöver läsa, hur mycket samhällskunskap och vilka arbetsmarknadspolitiska åtgärder som krävs. Då gör kanske vissa av våra medarbetare så att de skriver samma plan till massa olika människor istället för att möta dem en och en.

Vad får det för konsekvenser?

– Det blir en sämre integration i det svenska samhället. Många av de som kommer till Sverige får svårare att komma in på arbetsmarknad eller svårare att komma in i utbildning.

Tidigare i veckan kunde vi ju läsa om en läkare från Syrien som får vänta i åratal på att få sin utbildning från Syrien godkända här i Sverige. Sådant skulle kunna ta ännu längre tid alltså?

– Ja det kommer det definitivt att göra. Sedan med läkarna är det ju oftast ett problem med legitimation som inte ligger i våra system. Men att människor inte snabbt får relevant service av svenska myndigheter gör ju att de här människorna får att etablera sig i Sverige och jag tror att andra medborgare i Sverige får en misstro mot både migration och integrationspolitiken. Samtidigt ska vi veta att Sverige behöver invandrare. Vi behöver ganska många invandrare för att Sverige inte ska krympa i framtiden. Då måste vi ha medborgarnas förtroende, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Ni har ju bett regeringen om mer pengar. Får ni det ni behöver?

– I den budget som presenterades har vi inte fått de resurser som behövs för nästa år. Därför är det otroligt viktigt att vi har en dialog med regeringen inför nästa år om hur vi ska prioritera, och det är givetvis vårt ansvar, men också om det kommer komma mer pengar i tilläggsbudgeten.

Men är det bara pengar och mer resurser det handlar om?

– Just nu är inflödet så högt så att jag skulle inte kunna ta emot alla de pengar som egentligen behövs för så många medarbetare kan inte vi rekrytera.

Varför inte? 

– Vi har ingen möjlighet att hitta den kompetensen så snabbt och sedan ska de ha en internutbildning innan de börjar arbeta. Man kan säga att alla företag och organisationer har någon form av ingång i anställningsförfarandet.

Det finns inte så många arbetsförmedlare som det skulle behövas helt enkelt?

– Vi skulle givetvis kunna anställa egen personal, föra över de till det här uppdraget. Men då tappar vi ju dock personal inom den övriga verksamheten. Så det handlar ju om att hitta kompetenta och engagerade människor externt.  Och det är svårt till de antalen vi behöver hitta tills nästa år.

Du låter nästan uppgiven.

– Uppgiven vill jag inte säga. Men våra system är otroligt pressade. Min medarbetare är extremt pressade. Då måste vi ju förstå att just nu har vi en oerhörd press på de olika systemen och mina medarbetare sliter verkligen oerhört varje dag med det här, och vi måste ju hantera det på ett eller annat sätt. Men på sikt måste vi ha stabilare förutsättningar att jobba med de här frågorna, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

P1-morgon har försökt få med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, men hon hade inte möjlighet att medverka.

Klicka på ljudet ovan för att höra hela intervjun samt samtalet med Bo Frank (M), kommunalråd i Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".