Infrastrukturminister Anna Johansson (S). Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Infrastrukturminister Anna Johansson (S). Foto: Sveriges Radio
Christel Wiman, vd Tågoperatörerna och Janne Rudén, ordförande Seko. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Christel Wiman, vd Tågoperatörerna och Janne Rudén, ordförande Seko. Foto: Sveriges Radio

Infrastrukturministern svarar om tågen

Infrastrukturministern Anna Johansson (S) om tågtrafiken
12 min

Vintern är i antågande och med den förseningar och förtretligheter i tågtrafiken. Vad kan nya infrastrukturministern lova om järnvägen? Hör socialdemokraten Anna Johansson som frågas ut av P1-morgons Johar Bendjelloul.

Det går inte att tro att tågen kommer rulla som att inget hänt om det kommer ett stort snöoväder, det menar infrastrukturminister Anna Johansson (S).

– Är det mycket snö eller blir väldigt stark kyla så blir det ju problem även med vägtrafiken och med flygtrafiken också. Att tro att de rullar som om inget hänt när det kommer stora mängder snö går naturligtvis inte, säger Anna Johansson.

Vad är då en rimlig försening, vad kan man räkna med?

– I normalfallet, om det inte kommer stora mängder snö och inte tillstöter några problem så borde man kunna räkna med att tågen har en punktlighet på 90 till 95 procent. Det har de inte i dag men en del av de problem som man talar om som vinterproblem är i själva verket dåligt underhåll, säger Andersson och berättar också att hon vill satsa mer på underhåll och se över möjligheterna att återförstatliga delar av järnvägen.

Lyssna på hela intervjun med infrastrukturministern ovan. Så mycket lovar ministern inför vintern.

Hör också två av huvudaktörerna som jobbar med tågtrafiken i Sverige: Janne Rudén från fackförbundet och Christel Wiman från Tågoperatörerna, branschorganisation för företagen som kör tågen. Hur ser önskelistan till ministern ut och vad är de största utmaningarna? Lyssna på hela intervjun nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".