Blekinge Tingsrät.
I dag fortsätter Yara-rättegången i Blekinge tingsrätt. Foto: TT

Vem kan dömas för mordet på Yara?

I dag fortsätter rättegången om mordet på 8-åriga Yara
12 min

I dag fortsätter rättegången om mordet på 8-åriga Yara, som dödades på valborgsmässoafton i Karlskrona. Frågan är om mannen och kvinnan som Yara bodde hos kommer att dömas för mordet, eftersom ingen tagit på sig misshandeln. P4 Blekinges reporter Andrea Jilder har följt rättegången, och intervjuas av P1-morgons Katherine Zimmerman.

– Det vi vet är att för snart två år sedan kom en liten flicka från Gaza till Sverige. Hon kom som ensamkommande flyktingbarn. Vi vet också att hon fick bo hos ett par som familjen hemma i Gaza kände, där mannen blev vårdnadshavare, säger Andrea Jilder.

Yara beskrevs till en början som en sprallig, smart tjej som var duktig i matematik.

Efter en tid började skolan och omgivningen att vittna om att hon blev smalare och smalare och var borta mycket från skolan.

Sent på valborgsmässoaftons kväll kommer larmet till SOS om ett livlöst barn. Yara har då hittats sönderslagen i hemmet. Mannen och kvinnan grips och deras egna barn omhändertas.

– Åklagaren säger att det handlar om ett massivt, hänsynslöst våld mot kroppen som de båda ska vara skyldiga till. Det finns också viss teknisk bevisning i form av en brödkavel och en elsladd, och också dna från den misstänkta kvinnan, säger Andrea Jilder.

Nu fortsätter alltså rättegången mot mannen och kvinnan, som misstänkts ha mördat Yara.

Rättegången har pågått sedan 29 oktober. Tidigare i veckan fick förhandlingarna avbrytas, i samband med att Yaras mamma ställde sig upp och skrek till de åtalade att de var "djur och mördare".

– Han hade dödat både mig och min make och mina barn. Han förstörde allt runt omkring mig, i min omgivning. Jag litade på honom. Jag ska inte förlåta honom, sa Yaras mamma också under rättegången, om mannen som nu står åtalad.

Mannen förnekar anklagelserna och hävdar att han hustru är ensamt ansvarig för Yaras död. Bland annat påstår han att hon haft ett våldsamt temperament och att han själv har varit rädd för att bli slagen. Han säger också att han sett sin hustru slå Yara vid minst fyra tillfällen.

Även kvinnan nekar till brott, både för sin egen och sin mans del.

– Hon förnekar åtalet i sin helhet, att hon på något sätt skulle ha skadat eller orsakat flickans död, säger kvinnans advokat Eric Widner.

Hur ser hennes version ut?

– För det första att hon inte har sett något våld i lägenheten under den dagen, eller dagen dessförinnan. Hon har en tanke om att det kan ha skett utanför bostaden innan det att flickan kom hem, och då av någon okänd person. 

Vad säger hon om sin man, som är medåtalad?

– Hennes inställning är att det är omöjligt att han skulle ha kunnat åsamka flickan några skador, på grund av att mannen var väldigt förtjust i Yara, att han älskade henne, säger Eric Widner.

Nu är det upp till åklagaren att försöka bevisa att mannen och kvinnan dödat Yara i samförstånd.

– Där har åklagaren varit fiffig och lagt till det så kallade garantansvaret till åtalet. Det innebär att det är alla föräldrars skyldighet att skydda sitt barn mot faror. Så att även om det finns en teknisk bevisning bara mot kvinnan, så kan även mannen fällas eftersom han är vårdnadshavare, säger Andrea Jilder.

Andrea Jilder säger att Karlskronaborna har påverkats rejält av fallet Yara.

– Min bild är att människor förfäras av det brutala våldet mot flickan. När det sociala skyddsnätet för barn visade sig vara flortunnt, när allt gick fel, så verkar det vara mer än människor klarar av. Jag skulle säga att förtroendet för välfärdssystemet är kraftigt skadat i den här staden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".