Barn spelar basket.
1 av 4
För att komma ifråga för att få bo på basketakademin i stan och få följa med på resor måste man ha minst 8.5 i snittbetyg, praktisera sitt modersmål och vara duktig på planen. Foto: Åsa Welader/Sveriges Radio.
Foto av Melquiadez Ramirez de Jesus
2 av 4
Melquiadez Ramirez de Jesus är 11 år och kommer från byn Santa Cruz Rio Venado. Han har redan varit utomlands och tävlat flera gånger. Foto: Åsa Welander/Sveriges Radio.
Edith Martinez Hernandez framför en basketpla
3 av 4
Edith Martinez Hernandez är 12 år och en av få flickor bland de äldre spelarna. Sedan ett år tillbaka bor hon inne i stan för att träna och gå i skolan. Foto: ÅSa Welander/Sveriges Radio.
Tränaren Sebastian Ortiz Garcia.
4 av 4
Tränaren Sebastian Ortiz Garcia är själv triqui och kommer från samma region som barnen. Han bor tillsammans med barnen och studerar på helgerna. Foto: Åsa Welander/Sveriges Radio.

Barfotaspelarna som reser över världen

Edith Martinez Hernandez, 12: "Jag började spela basket för att få det bättre"
5:30 min

De spelar barfota och lever i en av Mexikos fattigaste delstater. Men ungdomslaget från Oaxaca har redan rest över världen och gjort internationell succé. Främsta målet med basketakademien för ursprungsfolk är att fler ska gå i skolan och studera, men sporten har dessutom öppnat dörren till ett annat liv. Reportage av Åsa Welander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".