Åsa Romson, klimat- och miljöminister. Foto: TT
1 av 2
Åsa Romson, klimat- och miljöminister. Foto: TT
Malin Hagerström (MP) kommunalråd i Nyköping. Foto: Anna-Karin Sivberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Malin Hagerström (MP) kommunalråd i Nyköping. Foto: Anna-Karin Sivberg/Sveriges Radio.
P1-MORGON FREDAG 28 NOVEMBER

Åsa Romson svarar på kritiken

Romson frågas ut
12 min

Miljöpartiet sitter nu i regeringen för första gången sedan partiet startades för trettiotre år sedan. Men vad händer när ett parti tvingas lägga ner plakaten och kompromissa sig fram till beslut som ibland skaver i den gröna själen? I helgen samlas kommun - och landstingspolitiker för partidagar i Karlstad. Hör flera av internkritikerna inom partiet och miljörörelsen i Anna-Karin Sivbergs reportage. Och hör också språkröret och vice statsminister Åsa Romson själv om kritiken från partikamraterna och om de senaste dagarnas kritik mot Miljöpartiet från Alliansen och Sverigedemokraterna gällande pensionsfrågan och budgeten.

Det är osäkert hur länge den rödgröna regeringen kommer att sitta kvar oavsett hur det går i budgetomröstningen nästa vecka, det menar statsvetare som Ekot talat med.

I helgen samlas Miljöpartiet för i Karlstad för partiets Kommun och landstingsdagar.  För första gången gör man det som regeringsparti.

Men resan har hittills varit skakig för Miljöpartiet, som inte gjorde ett lika lyckat riksdagsval man hade hoppats på. Det tvåsiffriga stödet från EU-valet försvann och istället backade man sedan riksdagsvalet 2010 till 6,89 %  

Miljöpartiet ska nu presentera sin analys över vad som gick fel i valet.

– Den uppenbara punkten är återigen har vi genomfört en valrörelse där miljöfrågorna inte har fått den starka betoningen i valrörelsen och fått väljarna med sig som en drivande fråga ända in i valspurten. Det såg vi hända även i år, säger Åsa Romson, klimat – och miljöminister samt vice statsminister.

Internkritik har framförts om hur partiet har hanterade riksdagsvalet. Bland annat från miljöpartisten Maria Ferm, gruppledare för MP i riksdagen, som menade att det blev för mycket fokus på maktpolitik.

– Det handlar om hur vi hanterade Sverigedemokraterna och där hade partiet drivit ett hårt arbete under en lång tid genom att visa att Sverige står bakom en öppen och human politik. Men i slutspurten blev det lite för mycket taktik och för mycket fokus på det här partistridandet, säger Åsa Romson.  

Miljöpartiet talade under valrörelsen om ”bronsmatchen”, att utmana Sverigedemokraterna om att bli det tredje största partiet i Sverige.

Något som misslyckades.

– Det är där valanalysen ska bli intressant att höra. Miljöpartiet i Sverige står längst ifrån Sverigedemokraterna och det hör vi även nu när Sverigedemokraterna riktar hela udden mot Miljöpartiet. Det är för att vi står för öppenhet och humanism. Vi har varit en brobyggare i svensk politik för det öppna politik som Sverige har mot omvärlden.

– Men det var kanske dumt i valrörelsen att få udden mot just Sverigedemokraterna. Det var ett vägval att göra och den här analysen kanske visar att vi skulle ha riktat den udden lite annorlunda, säger Åsa Romson. 

Alliansen valde igår att i protest lämna pensionsgruppen då Socialdemokraterna bjöd in Miljöpartiet.

– Miljöpartiet satt inte i riksdagen när man gjorde pensionsuppgörelsen. Nu är vi med på pensionsuppgörelsen och vi står bakom hur systemet i grunden ska ta kostnaderna nu och inte skjuter pensionskostnader på våra barn och barnbarn. Vi vill vara med och bredda samarbetet och nu säger de borgerliga partierna att de inte vill samarbete kring pensionsfrågor och jag tycker det är väldigt konstigt, säger Romson.  

Nästa vecka riskerar regeringens budget att falla i riksdagen.

Vad är Miljöpartiets plan då?

– Vi ser att alla partier i riksdagen som sa i valrörelsen att de inte skulle samarbete med Sverigedemokraterna, vi har nu ett ansvar att samtala med varandra och säkerställa att Sverige går att regera.

Tror du att du kommer att fira nyår som vice statsminister?

– Jag kommer fyra nyår för jag har haft ett hårt arbetsår, men jag kommer vara vice statsminister vid nyåret, ja det kommer jag vara, säger Åsa Romson, språkrör och klimat – och miljöminister. 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".