Foto: TT
Foto: TT

Instängd 23 timmar om dygnet

Debatt i P1-morgon om häktningstider
11 min

Hälften av alla som sitter häktade har kraftiga begränsningar när det gäller vilken kontakt de får ha med andra människor. En av dem som varit häktad längst tid i Sverige är en man som dömdes för mord i det så kallade Södertäljemålet. Han har suttit i i häkte i nästan fyra år. Hör ett reportage av Ekots Henrika Åkerman. Anne Ramberg, generalsekreterare på Sveriges advokatsamfund, debatterar med Anders Perklev, Riksåklagare.

Trots år av kritik mot Sverige för hur brottsmisstänkta isoleras i svenska häkten är det fortfarande runt hälften av de som är häktade som har kraftiga begränsningar i den kontakt de får ha med andra människor, enligt en undersökning som Kriminalvården gör.

Senast förra fredagen fick Sverige kritik av FN:s tortyrkommitté.

En av dem som varit häktad längst tid i Sverige är en man som dömdes för mord i det så kallade Södertäljemålet. Han har suttit i i häkte i nästan fyra år. 

– Jag kan säga att rent principiellt så tycker jag att fyra års häktningstid är alldeles orimligt i en rättsstat, säger riksåklagaren Anders Perklev.

– Först ska man komma ihåg att det här är ett ganska exceptionellt fall, här handlar det om en väldigt lång rättegång, en komplicerad utredning och där man dessutom fick ta om hela rättegången

För att minska de långa häktningstiderna skulle också lagändringar krävas.  

– Men rent generellt vill vi arbeta för att båda kunna minska de många häktningstiderna och minska de allmänna restriktionerna. Nu kräver detta inte bara att man arbetar på andra sätt, det kräver också lagändringar. Vi har en processordning som är från 1940-talet och inte anpassad till de stora komplicerade utredningarna och den grova organiserade brottsligheten som vi har idag, säger Perklev. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".