En äldre dam går nerför en gata med en kasse bananer. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Foto: TT.

Svenska pensionärer är friskast i hela EU

"Dagens 70 är det nya 50"
4:43 min

Enligt en studie som presenteras i Svenska Dagbladet idag har en svensk goda möjligheter att nå 80-årsåldern utan några bestående krämpor. Det är till och med så att "Dagens 70 är det nya 50" enligt forskaren Ingemar Skoog, professor vid Göteborgs universitet.

– Jag tror att det är välfärdssystemet. När vi blir gamla idag så har vi mycket bättre reservkapacitet, vi har mycket mer kvar. 

40-talisterna som nu har gått i pension  drabbas inte lika hårt av sjukdomar som de som föddes i början av 1900-talet då Sverige var ett fattigt land menar Ingemar Skoog, som har studerat båda grupperna.

– Då var det så att om man blev gammal och fick en sjukdom var det som ett löv som man blåste på, man var för utsliten. Vi är mindre utslitna när vi blir gamla idag, säger Ingemar Skoog.

Just nu undersöker Ingemar Skog generationen född 1944. Det är en stor förbättring på nästan alla punkter mot den tidigare generationen. Ingemar Skoog ser också att de födda -44 är mer aktiva, de motionerar och reser mer till exempel. 

Men många gamla drabbas fortfarande av sjukdomar, det är till och med fler som har sjukdomar.

– Den här frågan får jag ofta: "Blir vi friskare eller blir vi sjukare". Då brukar jag svara ja. En sak som vi ser är att det är fler som har sjukdomar men vi är mer motståndskraftiga. Slaganfall leder inte till demens i samma utsträckning som det gjorde för 30 år sedan. Väldigt många människor har sjukdomar idag som man kan behandla, man är kanske mer robust så att man inte har lika allvarliga symptom, säger Ingemar Skoog.

Men alla äldre kan inte räknas in den skara som mår bättre. Kvinnor med låg utbildning är en grupp som inte har sett samma utveckling på gamla dar.

– Åldrandet är kanske det mest ojämlika vi har. Ju finare jobb vi haft och ju bättre lön vi har haft, desto mer utvilade är vi. Däremot de som har haft hårda jobb är utslitna på samma sätt som förut, säger Ingemar Skoog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".