Manuelas plats. Här, utanför en mataffär på Sankt Eriksgatan i Stockholm, brukar hon sitta. Foto: Randi Mossige-Norheim
1 av 4
Manuelas plats. Här, utanför en mataffär på Sankt Eriksgatan i Stockholm, brukar hon sitta. Foto: Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio
Manuela och Marian. De träffades för nio år sedan. Manuela var ensamstående med fyra barn då. Foto: Randi Mossige-Norheim / Sveriges Radio
2 av 4
Manuela och Marian. De träffades för nio år sedan. Manuela var ensamstående med fyra barn då. Foto: Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio
Manuelas dagbok. Hon skrev den sent på kvällarna i november, i bilen där hon och Marian brukade sova. Ibland satt hon på Mc Donalds på Sankt Eriksgatan och skrev i dagboken. Foto: Randi Mossige-Norheim
3 av 4
Manuelas dagbok. Hon skrev den sent på kvällarna i november, i bilen där hon och Marian brukade sova. Ibland satt hon på Mc Donalds på Sankt Eriksgatan och skrev i dagboken. Foto: Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio
Platsen på Sveavägen där Titi, Jasar och flera andra rumänska tiggare brukar övernatta.
4 av 4
Platsen på Sveavägen där Titi, Jasar och flera andra rumänska tiggare brukar övernatta. Foto: Randi Mossige-Norheim/Sveriges Radio

Trakasserier och våld mot tiggare

Reportage av Randi Mossige-Norheim
5:32 min

Många av de romer och andra EU-medborgare som kommer till Sverige utsätts för brott. Nyligen fick Rikskriminalpolisen i uppdrag att kartlägga både vilka brott EU-medborgarna själva begår här och vilka brott de blir utsatta för. Just nu utreds flera misstänkta mordbränder mot romska tältläger och på internet finns hatforum med grova hot mot de rumänska tiggarna. Men sen finns också vardagstrakasserierna, de som polisen sällan får veta något om.

"Medan jag sitter och tigger, så repeterar jag orden jag lär mig i skolan, eller stickar för att visa folk att jag inte sitter och tigger utan mening, att jag vill jobba. Men just nu finns det personer som tittar elakt på mig, som svär åt mig, som kör över muggen jag ber om pengar i med sin matvagn, eller skriker åt mig eller spottar på mig", skriver Manuela i sin dagbok. Här hittar du hela dagboken. (pdf)

– Det finns inte en dag när jag inte får spott på mig eller folk svär åt mig, berättar Mavisja, som tigger vid Sankt Eriksgatan i Stockholm.

 Var hamnar spottet?

– De spottar på ansiktet, och ibland hamnar det på handen och ibland i muggen, säger Mavisja.

Mavisja berättar att folk sparkar på henne, svär åt henne och spottar på henne. Eller så härmar de grisar eller hundar när de går förbi.

Manuela, fyrabarnsmamma från Rumänien, tigger också vid Sankt Eriksgatan i Stockholm.  Hon berättar om mannen som brukar aska henne på huvudet, och om mannen som alltid kör omkull muggen som hon samlar pengar i med sin matvagn.

I fyra dagar står jag bredvid Manuela för att se vad hon är med om, och Manuela lånar en bandspelare som hon hänger om halsen. En dag kastar en man en tom ölburk på Manulea.

En annan dag blir hon spottad i ansiktet och på axeln av två tjejer i tolvårsåldern. Samma tjejer kastar matrester på kvinnan som tigger en bit ifrån Manuela. Samtidigt följer Ekot några av de rumänska tiggare som bor vid Sveavägen i Stockholm.

– En natt kom några personer och sparkade mot platsen där vi sover, jag försökte skydda mig med handen, berättar Jasar.

Vad sa de på sjukhuset hade hänt med din hand?

– Att tre fingrar är brutna, säger Jasar.

 Titi bor också utomhus vid Sveavägen.

– Två gånger har det hänt att folk försöker kissa på mig när jag sover, säger Titi.

 Hur vet du att det var med flit?

– Mannen härmade oss, och sa ”please please” när han kissade. Men jag hann få upp täcket, så den gången fick jag inget kiss på mig, berättar Titi.

Marians dikt till Manuela

Gud skapade änglarna. En av dem var så vacker att de andra änglarna avundsjuka kastade ner henne på jorden. Jag skulle vilja vara en regndroppe, en tår i din handflata, smälta i solen, förångas och sedan återvända till himlen och säga till de andra änglarna att: jag har hittat en ängel även här på jorden som är mycket vackrare än ni och som jag vill dela mitt liv med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".