Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola innan intervjun i studion. Hon sitter i soffan. Foto: Lena Wiktorin/Sveriges Radio
Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola, läser tidningen medan hon väntar på att få gå in i studion. Foto: Lena Wiktorin/Sveriges Radio
P1-MORGON TISDAG 9 DECEMBER

Blocköverskridande regering- så fungerar det i andra länder

Stora koalitioner - hur fungerar det på andra håll?
12 min

Väljarna och de politiska partierna står nu inför den stora frågan om hur landet ska styras efter nyvalet i mars. Efter att den nuvarande minoritetsregeringen i förra veckan misslyckades med att få igenom sin budget förespråkar nu flera en blocköverskridande koalitionsregering med Socialdemokraterna och Moderaterna, något som hittills varit otänkbart i Sverige men som är vanligt i flera andra europeiska länder, till exempel Finland, Tyskland och Österrike. Hur ser det ut i de länderna och åt vilket håll är Sverige på väg?

Hör Sveriges Radios korrespondent, Daniel Alling och Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola, och som bland annat forskat om koalitionsregeringar i Italien och Finland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".