Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Göran Lambertz om kritikstormen

Uppdaterat fredag 12 december 2014 kl 11.15
Publicerat fredag 12 december 2014 kl 05.00
Hör Göran Lambertz frågas ut
(10 min)
Göran Lambertz i studion med  Johar Bendjelloul. Foto: Lena Wiktorin/Sveriges Radio
Göran Lambertz i studion med Johar Bendjelloul. Foto: Lena Wiktorin/Sveriges Radio

Sveriges kanske mest utskällda jurist Göran Lambertz, justitieråd i Högsta Domstolen, kommer till våren ut med en bok om sin version av fallet Thomas Quick. Lambertz har hamnat i blåsväder på grund av sin roll i Quick-fallet, där dåvarande Thomas Quick, som i dag heter Sture Bergwall, dömdes för åtta mord. Samtliga mord frikändes Bergwall senare för, men enligt Lambertz är inte fallet en stor rättsskandal som många andra insatta menar.

– Jag har blivit utskälld, men jag har varit bombsäker på att jag har haft rätt och det har inte varit tvivel om att det inte var någon rättsskandal, så jag har mest betraktat samhället, medierna och mina kollegor lite grand utifrån kan man säga, säger Göran Lambertz.         

Han menar att medierna har kollapsat och kallar medierapporteringen för ”ett journalistiskt haveri”.

– Man har missförstått det som hänt i rättsväsendet. Ni tror att rättsväsendet har prövat bevisningen igen och funnit att bevisningen visar att han inte gjort det här som han anklagas för. Folk har fått för sig att han inte var skyldig och det är alldeles, alldeles fel.

– Bevisningen visar att det fanns oerhört starka skäl att tro att ha var skyldig, det var rätt att åtala honom och det var rätt att döma honom.         

I vilken mån är det här personligt för dig nu?

– Jag försöker att inte göra det personligt, jag slåss för sanningen. Men det är klart att man slåss lite för sig själv också.

Under Göran Lambertz tid som justitiekansler blev han ombedd att granska Quick-utredningarna, men bedömde då att det inte fanns skäl att granska fallet – allt hade gått rätt till enligt honom. Och sedan dess har han hållit fast vid sin ståndpunkt, trots att Sture Bergwall frikändes från varenda mord han dömts för.

I april kommer Göran Lambertz ut med sin bok som enligt honom själv ska förklara varför domarna i fallet med Thomas Quick var riktiga.

– Det finns inte skuggan av ett tvivel om hur det är i det här fallet och det kan man se bara när man går igenom materialet ordentligt och förstår fakta och förstår vad som är sannolikt och osannolikt.

– Jag hoppas med min bok att andra ska förstå att det inte är så farligt att ha fel, säger Göran Lambertz.

Hör reportage av Parisa Khakuei om Göran Lambertz roll i fallet Thomas Quick här nedan:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".