P1-MORGON ONSDAG 17 DECEMBER

Länspolismästare Mats Löfving om kvinnoregistret

12 min

Stockholmspolisen får massiv kritik efter uppgifter om ett otillåtet register med känsliga uppgifter om våldsutsatta kvinnor. Nu kommenterar för första gången den högsta ansvariga, Mats Löfving, länspolismästare, de känsliga uppgifterna.

Se hela granskningen av #kvinnoregistret här

En av kvinnorna i registret skulle skyddas men blev istället mördad av sin man, just i det här fallet så var mannen polis, hur reagerar du på det?

– Jag kan inte just detta enskilda ärendet  men det är såklart förfärligt och eländigt. Men detta är samtidigt ett ganska gammalt ärende. Jag ser tre problem med det här registret. För det första så verkar inte det här registret ha haft något giltigt tillstånd under de senaste åren, för det andra så har det inte gallrats enligt de regler som finns och för det tredje så uppfattar jag att det finns känsliga personuppgifter där man kan ifrågasätta nyttan och nödvändigheten av att de finns i registret. Detta är tre problem som vi måste titta närmare på, säger Mats Löfving.

Registret var ju avsett för att skydda kvinnorna. Hur kunde det bli såhär då?

– Syftet med registret var att bedöma risken för att kvinnor skulle utsättas för förnyat våld. Ett gott syfte, men med åren har det utvecklats till att bli något annat. Det finns ganska svepande bedömningar av enskilda människor och där kan nyttan verkligen kan ifrågasättas, säger Mats Löfving.

Kände du till det här registret?

– Nej, jag kände inte till registret eller formuleringarna. I Stockholm finns det väldigt många register av olika slag så jag är aldrig inne i enskilda register, säger Mats Löfving.

Borde du inte ha känt till det?

– Nej det borde jag inte ha känt till, jag är endast inne i registren om jag behöver det för mitt arbete, annars ska de vara hemliga, säger Mats Löfving.

Håller du med om kritiken om att uppgifterna i registret inte är relevanta för kvinnornas säkerhet?

– Jag ser tre problem med registret, och nu ska detta granskas. Vi ska ha tålamod och inte döma för mycket utan låta granskande myndigheter titta. 

I registret fokuserar man mycket på kvinnorna och inte på gärningsmännen, kritiker menar att detta är ett uttryck för en unken kvinnosyn inom polisen, vad säger du om det?

– Det säger jag är trams, det här arbetet har gått ut på att tillsammans med forskare utveckla system som gör att vi kan bli bättre på att ta hand om brottsutsatta kvinnor och försöka förutse risker. Så i grunden är detta ett väldigt vällovligt arbete.

Varför är det så mycket fokus på de brottsutsatta kvinnorna och inte gärningsmännen i registren?

– I förundersökningen finns det ett gediget material även om gärningsmännen och jag tycker att man ska komma ihåg det goda syftet med detta register.

Vad säger du om kritiken att ni skuldbelägger kvinnorna?

– Det är viktigt att vi har ett högt förtroende hos kvinnor som är utsatta för brott. Polisen har nästan högst förtroende av alla samhällsinstanser och det måste vi vårda, vi tar alla brottsoffer på stort allvar, säger Mats Löfving.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista