Daniel Ström står i ett kontorslandskap.
1 av 3
Daniel Ström är vd på Guru games, som har 11 anställda och planerar att släppa sitt första spel i början av 2015. Foto:Joel Wendle/Sveriges Radio.
Per-Arne Lundberg sitter i ett kontorslandskap.
2 av 3
Per-Arne Lundberg är verksamhetsansvarig på teknik- och forskningsparken Gothia science park (GSP) i Skövde. På åtta år har ett 20-tal speldataspelsföretag startas med hjälp av GSP. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.
Pontus Lundén står uppställd för fotografering.
3 av 3
Pontus Lundén utgör ena halvan av ett spelutvecklingsteam inne i Gothia science parks inkubatorverksamhet. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio.

Branschen: Passiv stat riskerar Sveriges ställning inom dataspel

Debatt mellan Per Strömbäck och Joachim Karlsson
7:24 min

Den svenska dataspelsbranchen växer så det knakar. Internationella spelsuccéer som Minecraft, Battlefield och Candy crush har gett Sverige ett framgångsrykte. Men nu ökar risken att andra duktiga dataspelsländer springer om. Det varnar branschen nu om och vill att staten mer tydligt satsar på initiativ. Ett föredöme är Skövde där näringsliv och politiker hjälpts åt. Reportage av Joel Wendle.

Hör också en debatt mellan Per Strömbäck, talesperson för branschorganisationen Dataspelsbranschen och Joachim Karlsson, enhetschef på den svenska innovationsmyndigheten Vinnova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".