Partiledarna för Sveriges riksdagspartier går till extraval. Foto: TT
Partiledarna för Sveriges riksdagspartier som planerar för extraval. Foto: TT
P1-MORGON MÅNDAG 22 DECEMBER

Per T Ohlsson till partiledarna: "Väx upp för i helvete"

"Problemet med extravalet är att det inte kommer lösa några problem"
8:07 min

Kolumnisten och författaren till flera böcker om svensk politik, Per T Ohlsson, är milt sagt kritisk till att de svenska partiledarna i båda blocken är på väg att skicka ut väljarna i ett nyval nästa år i mars.

– Vi har hamnat i en situation i Sverige som är närmast infantil, säger han i P1-Morgon och väjer inte för kraftuttryck i sin kolumn i söndagens Sydsvenskan, som han avslutar med uppmaningen: ”Väx upp för i helvete!” till politikerna.

Han kräver att partiledarna börjar samtala med varandra så att statsminister Stefan Löfven kan dra tillbaka sin proklamation av nyval 30 december.

– Det här valet kommer sannolikt inte att lösa de parlamentariska och politiska problem som vi har, i stället går vi in i en lång period av osäkerhet, säger Per T Ohlsson.

– Det är ett fullständigt onödigt agerande där både regering och opposition har uppträtt med en förbluffande omognad.

Han menar att det inte ens går att ”skratta åt eländet”, på grund av de allvarliga omständigheterna vi nu har – ryska gränskränkningar, krig i Ukraina, politisk och religiös extremism, hot mot klimatet och en knackig ekonomi i Europa.

– Vår nuvarande politiska elit om man så vill har blivit lite historielös och har tappat kontakten med det som har utmärkt svensk politik i decennier.

Per T Ohlsson menar att svenska politiker alltid har haft hårda debatter och konfrontationer, men att man i slutändan alltid besinnat sig för att få politiken att fungera. Nu har det skett en generationsförändring i svensk politik, säger Per T Ohlsson, och pekar på flera faktorer:

– Flera av de ledande politikerna har ingen erfarenhet av förhandlingskulturen, statsminister Löfven saknar all politisk och parlamentarisk erfarenhet och vi har fått en cementerad blockpolitik som har inneburit att det gamla smörjmedlet i mitten som hjälper politikerna att ta sig fram har försvunnit.

Socialdemokraterna anser att de gjort vad de kan och Moderaterna anser att bollen ligger hos S, men Per T Ohlsson uppmanar nu politikerna att samtala med varandra för att hitta en lösning och ger dem rekommendationer om var man kan börja:

– Man skulle till exempel kunna lägga en grund till en uppgörelse mellan Alliansen och Socialdemokraterna om å ena sidan a-kassan som går S till mötes och å andra sidan om skatterna som går de borgerliga till mötes, säger han.

Fotnot: P1-Morgon har sökt Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet, men samtliga har avböjt att medverka i programmet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".