En fotbollsspelare ser besviken ut efter att ha förlorat en match. Han sitter på gräset utanför planen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix/TT
Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix/TT

Barn bänkas inom idrotten

12 min

En alltför ivrig jakt på pokaler och medaljer är en av anledningarna till att allt fler unga lämnar föreningsidrotten, visar en genomgång som Sveriges Radio har gjort.

Idrottsläkaren Klas Östberg och Michail Tonkonogi, professor i fysiologi, debatterade i P1 Morgon, och är kritiska till att barn tävlar på liknande sätt som vuxna.

Det finns inte någon som helst anledning att driva på ett elittänkande, säger Klas Östberg när han hör Sveriges Radios reportage om nioårige Kaj som slutade idrotta. Han har skrivit boken Barnidrott - ingen lek, tillsammans med sin son Tobias.

– Man kan fråga sig vem som vann på den tävlingen? Kaj vann uppenbarligen inte, de som blir kvar är då elit bland nioåringar. Men det är ingenting som säger att bara för att man är duktig när man är nio år kommer man att bli elit som vuxen, säger Klas Östberg.

Michail Tonkonogi, professor i fysiologi, håller med om att en ensidig elitsatsning inte gynnar barn. Men han tycker att tävlingsmomentet är viktigt att upprätthålla, men allsidigt och mer lekinriktat.

– De flesta av barnens spontana lekar är tävlingar, det är inte det som är problemet. Det är inriktningen att de ska tävla på samma villkor som vuxna som är problemet. Träning för barn ska vara allsidig, men även tävlandet kan vara allsidigt, säger Michail Tonkonogi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista