sarnecki polisskjutningar
En man sköts till döds av polisen i går natt, efter att han fortsatt knivhugga en kvinna. Foto: TT
P1-MORGON ONSDAG 7 JANUARI

Trend: Dödande polisskott ökar kraftigt i Sverige

Samtal med Lena Matthijs och Jerzy Sarnecki
8:19 min

Något har hänt i polisens sätt att arbeta, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi till P1 Morgon. Trots att typen av brott är densamma ökar antalet dödande skott kraftigt. Mannen som avled i natt var den åttonde personen att dö av polisskott på drygt två år.

Den man som sköts i går kväll sköts av polisen i en lägenhet i Gällstad utanför Ulricehamn avled i natt. Mannen knivhögg en kvinna och polisen ska ha använt betong och pepparspray för att få honom att sluta, men sköt skarpt när han fortsatte att hugga kvinnan.

– Det är väldigt svårt att skjuta i en sån situation när det finns ett offer som blir hugget samtidigt som polismännen försöker avbryta handlingen. De måste naturligtvis skjuta på ett sätt där det inte finns någon risk att träffa måläganden, säger Lena Matthijs, chef för polisområdet Elfsborg.

Mannen och kvinnan hade tidigare haft en relation. För ett år sedan anmäldes mannen för våld, men det ledde inte till åtal. Kvinnan knivhöggs i överkropp, hals och axlar. Hennes tillstånd är allvarligt men stabilt.

– Det är en pågående situation, och troligtvis har de räddat livet på kvinnan. Det är väldigt tragiskt att mannen dör, men med tanke på situationen så är det polismannens agerande som räddat kvinnans liv, säger Lena Matthijs, som även säger att polismännen var erfarna.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, tycker inte att det i nuläget finns skäl att ifrågasätta polisens agerande, trots att skottet träffade så illa att mannen avled. Men han ser en trend att fler dödas av polisen – samtidigt som han bedömer att det inte skett så stora förändringar när det gäller brotten som begås.

Sju personer avled av polisskott under 2013 och 2014. Det är lika många som dog under föregående elva år, från 2002 till 2012. Det är även betydligt fler än i våra nordiska grannländer. I Norge var det åtta år sedan någon avled av polisskott, i Finland var det fem år sedan, skrev Dagens ETC i juni.

– Förmodligen är det något som inträffat i polisens sätt att arbeta, säger Jerzy Sarnecki.

Han tycker att man kan titta på hur polisen i England arbetar, där bara specialutbildade enheter är beväpnade med pistol. Nackdelen är att det tar längre tid för en beväpnad polisenhet att komma till platsen, i de lägen det krävs.

P1-programmet I Lagens namn gjorde i somras ett program om att de dödande polisskotten ökar. De tog bland annat upp att polisen använder Sig Sauer-pistoler med en ammunition som expanderar när den går in i kroppen, vilket både är oerhört smärtsamt och kan vara dödligt.

Antalet dödade av polisens skott - år för år

2000: 2
2001: 1
2002: 1
2003: 1
2004: 1
2005: 1
2006: 1
2007: 0
2008: 0
2009: 1
2010: 0
2011: 1
2012: 0
2013: 4
2014: 3
2015: 1

Källa: Polismyndigheten

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".