Kvinna som håller ett ljus och en skylt med texten "Je suis Charlie", jag är Charlie. President Holland i sitt tv-tal. Foto: TT.
1 av 2
Kvinna som håller ett ljus och en skylt med texten "Je suis Charlie", jag är Charlie. President Holland i sitt tv-tal. Foto: TT
P1-MORGON TORSDAG 8 JANUARI

Så påverkar attentatet mot satirtidningen journalistiken

Attentatet, Hans Brun och Alice Petrén
7:32 min

Minst tolv människor dödades när beväpnade män öppnade eld på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion. Gärningsmännen skrek: "Vi har hämnats profeten!" Tidningen publicerade nyligen en satirteckning på sitt Twitterkonto föreställande ledaren för jihadistgruppen Islamiska staten. Hör senaste nytt från Ekots Alice Petrén i Paris samt terrorforskaren Hans Brun.

Hur påverkar attentatet pressfriheten i Frankrike? Hör Axel Gyldén, journalist på franska tidningen L'Express. Tidningen Charlie Hebdos har tidigare utsatts för ett brandbombsattentat. Hur är det att verka trots en hotbild? Ulf Johansson blev hotad efter att han som ansvarig utgivare för Nerikes Allehanda publicerade en av konstnären Lars Vilks teckningar. Vad gör de ansvariga utgivarna i Sverige för att skydda sina journalister? Hör Jeanette Gustafsdotter, VD för branschorganisationen Utgivarna.

Vilka är då reaktionerna i arabvärlden på massakern? Hör Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent.

Vad får attentatet mot den franska satirtidningen för politiska konsekvenser? Hör statsvetaren Marie Demke.

Ett dagis ligger granne med tidningens redaktion där attentatet hände. En av dom som har sina barn där är tvåbarnsmamman Arienne. Hon blev livrädd när hon fick höra om attacken. Hör Victoria Greves reportage. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".