Överbefälhavare Sverker Göransson tillsammans med Sveriges Radios Anna Hernek. Foto: Magnus Thorén/Sveriges Radio.
Överbefälhavare Sverker Göransson tillsammans med Sveriges Radios Anna Hernek. Foto: Magnus Thorén/Sveriges Radio.
P1-MORGON MÅNDAG 12 JANUARI

ÖB om svenska säkerhetsläget

Hör Överbefälhavare Sverker Göranson direkt från konferensen Folk och försvar
12 min

P1-morgon sänder direkt från den årliga försvarskonferensen Folk och Försvar i Sälen. Hör Överbefälhavare Sverker Göranson om hans reaktioner på terrorattentatet i Paris och på hur motståndskraftigt Sverige är mot den typen av angrepp.

Hör också en kommentar av Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg och försvarsbloggaren Niklas Wiklund.

– För det första är ju den spontana känslan att det här är ju förskräckligt. För det är ju inte bara ett angrepp på de viktiga demokratiska värden vi alla känner utan ytterst yttrandefriheten som vi alla månar om och den måste vi fortsatt slå vakt om. Så min första tanke går till alla anhöriga, säger överbefälhavaren Sverker Göranson.

Kan det hända igen?

– Den här typen av händerser kan hända igen och det kan hända på fler platser och riksdag och regering samverkar för att hitta motverkande faktorer, men också göra det internationellt mellan länder som jag förutsätter pågår nu också mellan Sverige och Frankrike, säger ÖB Sverker Göranson, som tycker att beredskapen måste höjas för att inte det som hände i Frankrike ska upprepas. 

Göranson befinner sig i Sälen på den stora rikskonferensen Folk och Försvar där politiker, höga militärer och experter på försvars- och säkerhetspolitik samlats för att diskutera.

Såvitt vi vet handlar det om terrorister som åtminstone till viss del fått vapenträning utomlands, i Jemen bland annat och det här är ju något som säkerhetspoliser runt om i Europa varnar för också Säpo. Du som militärexpert och ÖB, hur bedömer du deras stridsvana? Vad är det de har med sig?

– De har ju agerat som skyttesoldater i fält och kan hantera vapen och har agerat utifrån det. Det är funktionella soldater av skarpaste slag, det råder det ingen tvekan om. Det är ett problem som vi måste få arbeta med också.

Hur farliga soldater är de?

– En enskild person som har den här synen på mänskligt liv och man sätter vapen i handen på honom eller henne, så är det livsfarligt, för att tala klartext.

Kan du se att de här personerna mer och mer blir en angelägenhet inte bara för Säpo utan också för försvaret?

– För det första måste vi som land fundera på vilka åtgärder vi ska ta, ska vi ta hand om det på något sätt att det är kriminellt att göra så här. Sedan måste vi hjälpas åt med de resurser som vi har, säkerhetspolisen och försvarsmakten och vi kanske måste gå ännu längre så vi understödjer varandra. Det gäller internationellt också. 

Hur ser du på risken söker sig till försvaret för att få militär träning?

– Vi har en god kontroll på individer och var de kommer ifrån. Risken att det skulle ske är inte särdeles stor.

Har det skett redan?

– Det finns ju människor som uppträder i Ukraina som har varit i försvarsmakten, jag kan inte utesluta att det finns bland de här också, men jag har inte för mig fått redovisat några sådana exempel.

Sverker Göranson tycker att Sveriges insats i Afghanistan var en framgång, sett ur perspektivet att uppgiften att bygga en afghansk säkerhetsstyrka som kunde upprätthålla säkerheten vid det senaste presidentvalet.

Har det afghanska folket fått det bättre på grund av de svenska soldaterna?

– Ja, definitivt.

När det gäller u-båtskränkningarna i höstas kan Sverker Göranson inte heller i dag peka ut någon speciell nation som skyldig.

Pågår regelbundna fortsatta kränkningar?

 – Det går inte att göra en sådan bedömning i dagsläget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".