Fransmän manifesterar sitt stöd för satirtidningen Charlie Hebdo under den stora manifestationen i Paris. Foto: TT
1 av 2
Fransmän manifesterar sitt stöd för satirtidningen Charlie Hebdo under den stora manifestationen i Paris. Foto: TT
"Je suis Charlie" är budskapet som ekat i Paris under manifestationen. Foto: TT
2 av 2
"Je suis Charlie" är budskapet som ekat i Paris under manifestationen. Foto: TT

Läget i arabvärlden efter dådet i Paris

Hör Cecilia Uddén som var på en manifestation i Kairo
12 min

I går hölls demonstrationer runt om i världen för att visa stöd för yttrandefriheten och avsky mot terrorism. Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén var på en manifestation i Kairo. Men den största demonstrationen skedde i Paris. Det var den största i Frankrikes historia, med miljoner människor i rörelse. Bland annat flera världsledare. Sveriges Radios utsända Paloma Vangpreecha var där.

Att förolämpa religion framställs i västvärlden som en rättighet, men i den muslimska världen är det desto mer svårsmält. Cecilia Uddén, Ekots korrespondent i Kairo, berättar att det i Egypten finns en utbredd uppfattning om att religioner inte skall skändas, och menar att detta utgör en stor skillnad mellan västvärlden och den muslimska världen idag.

- I väst försvarar lagen människor. Här finns en lag som förbjuder hets mot folkgrupp, medan lagen i Egypten förbjuder hets mot religion. Det här är en ekvation som inte går ihop, säger Cecilia Uddén.

- De flesta egyptierna anser att hets mot religion måste förbjudas, för samhällets bevarande och bevarandet av fred mellan människor, och man menar att hets mot religion är lika anstötligt som att hetsa mot människor. Många ifrågasätter också ifall det är västvärldens sak att uppfostra muslimer till att häda och skända profeteter, och hävda att "ni kan inte bli demokrater om ni inte lär er att häda och bajsa på Gud", berättar Cecilia Uddén.

Demonstrationen som hölls i Kairo igår mot attacken på Charlie Hebdos redaktion var betydligt mindre än den som hölls i Paris.

- Några hundra människor hade samlats på trappan utanför det egyptiska journalistförbundet. Vissa hade plakat med texten "Je Suis Charlie" (vilket betyder "jag är Charlie" och har blivit ett slagord i manifestationer mot attacken), men långt ifrån alla eftersom detta är en ganska komplicerad paroll i arabvärlden. Till exempel skulle Charlie Hebdos Muhammedkarikatyr aldrig kunna publiceras här. Men demonstranterna här ville visa solidaritet och stöd för yttrandefrihet, berättar Cecilia Uddén.

En kvinnlig ledamot i det egyptiska journalistförbundet, som Cecilia Uddén mötte vid demonstrationen, menar att det egyptiska förbudet mot förolämpning av religion är ett problem.

- Jag är för total yttrandefrihet. Vad man väljer att säga om Gud, profeten och religion är varje persons ensak, sa kvinnan till Cecilia Uddén.

Men kvinnan är ganska ensam om sin uppfattning, säger Cecilia Uddén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".