Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Annika af Klercker/ TT.
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Annika af Klercker/ TT.
P1-MORGON TORSDAG 15 JANUARI

UD om inställd Israelresa: Vi vill inte ha ett högt tonläge

Wallström inte välkommen till Israel, samtal med Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén, Annika Söder, kabinettsekreterare UD
12 min

Ekot och P1-morgon kan idag berätta om det verkliga skälet till varför Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) inte reser till Israel som planerat. Enligt ministerns stab beror det på kalenderskäl, men i själva verket handlar det om att Israel inte vill bjuda in den svenska ministern. Något av en diplomatisk kris mellan de två länderna efter Sveriges erkännande av Palestina som stat.

Annika Söder, kabinettsekreterare på UD, vill inte kommentera uppgifterna om att Israels utrikesminister inte vill ta emot Margot Wallström. - Vi vill inte ha ett högt tonläge, säger Annika Söder till P1-morgon.

Hör även Cecilia UddénJan Björklund (FP) och Herman Melzer, inrikespolitisk reporter på Ekot.

Enligt svenska UD är det var valet i Israel som satte stopp för besöket, upp. Eftersom Margot Wallström är på väg till ett möte med afrikanska ledare i Mocambique har hennes medarbetare kabinettssekreterare Annika Söder kommenterat Ekots uppgifter.

– Margot Wallström kunde tyvärr inte träffa den palestinska sidan. Det var ju meningen att det här skulle vara ett kombinerat besök, men president Abbas blev tvungen att åka på annat håll. Hon skulle också ha medverkat i en konferens om Raoul Wallenberg i Israel och vi beklagar verkligen att det inte kunde bli av för det var ju också en manifestation mot antisemitism och ett sätt för oss att visa vårt stöd mot antisemitism i världen, säger Annika Söder.

Att Israels utrikesminister inte ville träffa Margot Wallström, hur har det påverkat beslutet att ställa in resan?

– Hon hade en rad andra officiella kontakter planerade, säger Annika Söder och fortsätter:

– Jag tycker det är väldigt viktigt att vi inte ska ha ett högt tonläge i den här frågan. Det är i allas intresse att ha goda diplomatiska kontakter. Vi respekterar att det är valrörelse i Israel nu och att det där finns ett högt tonläge nu.

Annika Söder säger att det är klart att det spelar roll att Wallströms motpart, Israels utrikesminister Avigdor Lieberman, inte kunde ta emot. Men säger också att UD respekterar att han är upptagen i en valrörelse i landet och hon  upprepar att det är synd att det blir ett högt tonläge i frågan som handlar om ifall det kan bli fred mellan Israel och Palestina.

Söder framhåller att för Sveriges del är erkännandet av Palestina ett sätt att bidra till fred, inte att ta ställning för en part.

– Jag hoppas att fler och fler ska förstå att vi vill bidra till freden genom att ha kontakter med Palestina för att diskutera med dem för att se hur de kan bidra till en lösning.

I måndags kallades den israeliske ambassadören upp till svenska utrikesdepartementet med anledning av att Israel ville betrakta Wallströms resa som privat. Men Annika Söder säger att flera frågor diskuterades då och en av frågorna var att hitta en ny tid för ett möte.

– Jag vill inte ha ett högt tonläge och jag har ingen anledning att diskutera i detalj hur vi ska fortsätta vårt samarbete. Det viktiga är att vi ska jobba för fredsprocessen och ha goda kontakter med båda sidor, också i mars när Israel fått en ny regering, framhåller Annika Söder.

Sveriges Radions korrespondent Cecilia Uddén säger att den nya israeliska regeringen inte kommer att vara särskilt annorlunda än den nuvarande. Och hon menar att det finns en förståelse i hela Israel för att det svenska erkännandet av Palestina är en ovänlig, om än inte fientlig handling.

– Sverige har inte varit populärt i Israel på många år, säger hon.

Men Annika Söder framhåller att Sverige kommer att upprätthålla kontakterna med Israel.

– Vi har kontakter på många olika nivåer, och utbytet fortsätter även om det kommer vara på lite lägre intensitet under valrörelsen.

Utrikesminister Margot Wallström befinner sig just nu i Moçambique, där Wallström ska närvara vid installationen av landets nye president.

Pressekreterare Erik Boman säger att resan till Israel sköts upp på grund av valrörelsen i landet. Att Margot Wallström inte skulle ha varit välkommen i Israel känner han inte igen. 

– Den förklaringen vi fick var att det är valrörelse i Israel och därför var en dålig tidpunkt. Någon annan förklaring har vi inte fått, säger Erik Boman till Ekot. 

Enligt uppgifter till Ekot skulle Wallström inte fått några officiella möten i Israel, hur ser ni på det?

– Det är vi som har beslutat skjuta upp resan och det beror på att det var svårt att få ihop möten både på den palestinska sidan och den israeliska sidan, och sammantaget tyckte vi att då var det bättre att skjuta upp resan. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".