Prinsessan Madeleine på besök i Gävle. Leif Eriksson, kanalchef på P4 Gävleborg. Foto: TT/Sveriges Radio.
Prinsessan Madeleine på besök i Gävle. Leif Eriksson, kanalchef på P4 Gävleborg. Foto: TT/Sveriges Radio.
P1-MORGON TORSDAG 5 FEBRUARI

Radiochef kritiserar prinsessan Madeleine

Hovet: "Vi kan ju naturligtvis bli bättre"
8:38 min

Prinsessans Madeleines beteende är "Garboliknande" säger kanalchefen på P4 Gävleborg Leif Eriksson som är starkt kritisk till att prinsessan sällan ställer upp på intervjuer för lokala medier.

Kanalchefen Leif Eriksson är upprörd, det här händer gång på gång säger han.

– Jag ser samma mönster, hon besökte länet första gången 2004, vid samtliga tillfällen har hon lagt ett sådant program att pressen inte når henne. Det är ovärdigt, säger Leif Eriksson.

I ett öppet brev till hovet beskriver han prinsessan Madeleines senaste besök i Hälsingland och Gästrikland som närmast amatörmässigt.

Vid besöket i Gävle ville inte prinsessan Madeleine ge journalisterna tillfälle att ställa de frågor som behövs för att journalisterna ska kunna göra sitt jobb, berättar han.

– Vår rapportering blir fattigare på grund av att hon inte är nåbar. Det kan inte vara så svårt att lägga in femton minuter så att vi får ställa dessa frågor?

Men måste hon ställa upp på intervjuer, är inte det prinsessan Madeleines val?

– Nej, hon är inte en privatperson, hon företräder kungahuset och betalas av skattebetalarna. Hon är också hertiginna av Hälsingland och Gästrikland vilket gör det extra intressant för oss.

Men hovet menar att man redan arbetar hårt för att vara tillgängliga.

– Vi vill verkligen få fram nyttan som kungafamiljen gör för Sverige. Familjen arbetar hårt och gör många programpunkter per vecka och dag, säger Margareta Thorgren som är informationschef på Hovet.

Vad har Prinsessan Madeleine själv sagt?

– Den spontana reaktionen är att hon blev lite förvånad över utspelet eftersom prinsessan tillsammans med den lokala arrangören, det vill säga länsstyrelsen, var väldigt nöjda över det här besöket.

P4 Gävleborgs kanalchef är långt ifrån nöjd med svaren han får från hovet och säger att prinsessan inte ”avsatt en kvart eller mer för media på elva år”. Eriksson är irriterad och liknar prinsessan Madeleine vid filmstjärnan Greta Garbo:

– Hon höjer sig, vinkar, håller avstånd och låter sig inte intervjuas. Och därmed får ju läsare, lyssnare och tittare inte tillgång till henne, säger Leif Eriksson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".