P1-morgon 4 maj

P1-morgon med Camilla Kvartoft

Dansk-svenskt fotbollsbråk

Idag träffas danska fotbollslaget FC Köpenhamn, Malmö FF och dansk polis till ett krismöte för att reda ut vad som hände vid matchen på Parken i centrala Köpenhamn förra veckan då svenska supportrar hamnade i häftigt bråk med dansk civilklädd polis.

De svenska supportrarna hävdar att danska polisen attackerade dem utan anledning och ledningen för det danska laget har blivit så pass upprörd över videoupptagningar från bråket att dem kallat till mötet.

Ola Jangbecker var en av av de MFF-supportrar som hamnade mitt i bråket. Hör honom kl 06.15

07.10 debatterar sydsvenska Dagbladets sportkrönikör Åke Stolt om civila poliser ska bevaka fotbollsmatcher med Per Schwartz, taktisk ledare på polismyndigheten i Skåne.

Ouppmärksammade ADHD-diagnoser

Flickor med ADHD får mycket mindre uppmärksamhet än pojkar med samma symptom viar en ny kartläggning. Kunskapen och forskningen om flickor är mycket bristfällig trots att flickors svårigheter med tex koncentrationssvårigheter är lika stora som hos pojkar med ADHD-diagnos.

08.15 medverkar Lena Bygdén, specialpedagog som arbetat med barn med ADHD och nu undervisar vid Umeå universitet, tillsammans med Cecilia Larsson som fick diagnosen ADHD när hon var 18 och som idag studerar för att själv bli lärare.

Tryggare polisarbete

Polisen försöker kundanpassa sitt arbete genom att fråga medborgarna vad de tycker att polisen borde lägga ner resurser. De kallas trygghetsmätningar och är helt enkelt en form av enkätundersökning som visar vad människor i ett visst område upplever som hotfullt; det kan t ex vara trafiken, nedskräpning och skadegörelse eller grannar med missbruksproblem.

Reportage från ett arbetspass med Skånepolisen som är först i landet med mer systemeatiska trygghetsmätningar 06.38.

60 år sen andra världskriget

I dagarna firas årsdagen av krigsslutet runtom i Europa. För oss i här i Sverige handlade det mycket om Danmark och Norge, då i maj för 60 år sedan - om våra grannar som varit ockuperade men nu befriats. I båda länderna förs alltjämt debatter om krigsåren och om det som skedde omedelbart efter att freden kom. Vår nordenkorrespondent Bengt Lindroth gör en tillbakablick i ett reportage 06.15.